Пузигаћа: ЕУ треба да казни Хрватску због величања усташтва

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа сматра да ЕУ треба да казни Хрватску због величања усташтва у Книну, на прослави такозваног дана побједе у злочиначкој акцији "Олуја".

"Српски народ је највећи страдалник у Првом и Другом свјетском рату, као и у рату деведесетих. Незамисливо је да се у Хрватској годинама велича усташтво и фашизам којег ЕУ упорно прећуткује и не санкционише, иако је Европа дала огромну жртву на сламању Хитлерове Њемачке", рекао је Пузигаћа Срни.

Према његовим ријечима, крајње је вријеме да ЕУ натјера Хрватску, која је њена пуноправна чланица, да ријеши и статусна права Срба у Хрватској која се односе на враћање имовине, станарских, радних, пензионих права, те права из приватизације јавних предузећа у Хрватској.

Пузигаћа је указао да је Србима у Хрватској бесправно одузето 50.000 станова, да им није исплаћено 30.000 зарађених пензија прије рата у тој држави, али да ЕУ не жели да реагује на овакво понашање Хрватске.

Он је напоменуо да је Бошњацима и Хрватима у Републици Српској враћена сва имовина и станарска права, док су избјегли Срби из Хрватске годинама дискриминисани по том основу у Хрватској.

"У најновије вријеме Хрватска жели потпуно да уништи Србе намјером изградње одлагалишта радиоактивног нуклеарног отпада на Трговској гори на граници са БиХ", додао је Пузигаћа.

На централној прослави такозваног дана побједе у злочиначкој акцији "Олуја" у Книну чуо се усташки поздрав "За дом спремни", који су узвикивали некадашњи припадници ХОС-а, јединице која и данас отворено слави насљеђе злочиначке Независне Државе Хрватске.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана