Путин на састанку са Додиком: Русија не мијења став у вези са Дејтонским споразумом

РТРС
Путин на састанку са Додиком: Русија не мијења став у вези са Дејтонским споразумом

"Русија не мијења став у вези са Дејтонским спразумом и сматрамо да је Дејтон основ за очување ситуације у БиХ, али и за развој", рекао је предсједник Русије Владимир Путин на састанку са предсједником Српске Милорадом Додиком.

Истакао је да је став Русије познат те навео да су ингеренције у Дејтонском споразуму фиксиране и додао да ће Русије допринијети томе.

- Господине предсједниче, драги пријатељу, срдачно вас поздрављамо у Санкт Петербургу. Не тако давно смо се видјели у Казању на спортском догађају. Данас сте примили наш позив да учествујете у раду форума у Санкт Петербургу. Ми смо јако радосни због тога - рекао је Путин Додику на састанку.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је током састанка са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином да је Русија једина земља која је остала на правим принципим Дејтонског споразума.

- Дејтонски споразум је срушен од стране Запада - рекао је Додик.

Додик се захвалио ја на квалитетној позицији Русије у вези Дејтонског споразума.

- Хвала вам, наравно, за принципијелно понашање и разумијевање везано за недавно засједање Генералне скупштине УН у вези са Сребреницом - навео је Додик.

Додик је истакао да је, против Устава, из БуХ покренуте иницијатива око резолуције везано за Сребреницу.

- Запад је искористио ту прилику. Подсјећам да 109 земаља није гласало за ту резолуцију - рекао је Додик.

Навео је да резолуција не доприноси разумијевању и помирењу него додатним проблемима.

 

Иначе, састанку присуствује и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, као и помоћник у Кремљу Јуриј Ушаков. На састанку су и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, те шеф Представништва Српске у Москви Душко Перовић.

 

Додик је уочи састанака рекао да очекује да ће бити ријечи о плановима за будућност, као и пројекцијама које би Српској омогућиле прилагођавања у датим условима.

Он је навео да ће на састанку бити ријечи о БРИКС-у којем предсједава Русија и да ће замолити за присуство Републике Српске на сједници, као и за њену видљивост у овој организацији.

"Замолићу га за подршку у реализацији одређених пројеката које имамо, те планирати како да наше односе додатно унаприједимо", рекао је Додик новинарима у Санкт Петербургу, уочи састанка са Путином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана