Пуповац: Недовољно реакције на алармантне појаве

ГС
Пуповац: Недовољно реакције на алармантне појаве

Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац оцијенио је да су усташке пјесме у Имотском и заставе ХОС-а са слоганом "За дом спремни", алармантна појава и да су посљедица односа према службеном поздраву Независне Државе Хрватске /НДХ/, на који се недовољно реагује.

Пуповац се осврнуо на недавни концерт Мате Булића, Дражена Зечића и Марка Перковића Томпсона у Имотском, уочи којег се на главном тргу пјевала усташка пјесма "Ево зоре, ево дана", док су на концерту неки од окупљених носили ХОС-ове мајице.

Он је рекао да за славље у Имотском не тражи кривце, већ освијештеност, преносе хрватски медији.

Пуповац је рекао да овакве појаве, биле у Сабору или на другим мјестима, траже демократски политички савез у одбрани Устава и уставних вриједности Хрватске.

"У вријеме када се појавила ХОС-ова плоча са поздравом `За дом спремни` у Јасеновцу, онда је још функционисао демократски савез у одбрани Устава и уставних вриједности. Он се у међувремену распао и они којима је примарна задаћа да стварају тај савез и чувају га, а то су предсједници републике и Сабора и друге политичке фигуре у Хрватској, нажалост, или немају довољно свијести или политичког интереса за то", истакао је Пуповац.

Поводом концерта, реаговао је и хрватски предсједник Зоран Милановић који је поручио да у данашњој Хрватској не смије бити мјеста за усташке поздраве, обиљежја и пјесме које недвосмислено славе режим НДХ, а који се се чули прије и током концерта у Имотском, те нагласио да то не смије проћи без реаговања државних институција.

Марко Перковић Томпсон, контроверзни хрватски пјевач познат по србофобији, одржао је концерт у Имотском пред 20.000 људи, а публика се прије тога "загријавала" усташким пјесмама, покличима и обиљежјима.

Уочи концерта Томпсона у Имотском вијориле су се заставе ХОС, горјеле су бакље, доминирао је усташки поклич "За дом спремни!", а из једног кафића чула се и усташка будница "Ево зоре, ево дана", пјесма позната и као "Јуре и Бобан", коју су многи од окупљених на тргу запјевали.

У понедјељак, 5. августа, у Книну се на 29 година од злочиначке војно-полицијске акције "Олуја", коју Хрватска обиљежава као "дан побједе", из кафића орила пјесма "Ево зоре, ево дана", хрватска усташка војна пјесма која велича усташке осуђене ратне злочинце, логоре током НДХ и србофобију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана