Психолози и социолози о нападима на споменике и цркве у ФБиХ: Мржња у помраченим умовима

Маријана Миљић Бјеловук
Психолози и социолози о нападима на споменике и цркве у ФБиХ: Мржња у помраченим умовима

БАЊАЛУКА - Само онај ко мрзи други народ може да руши споменике на православним гробљима и уништава цркве. То су фрустрирани, несрећни, изгубљени и залутали људи који имају нагон да се доказују.

Став је то психолога и социолога о све учесталијим нападима на православна гробља, споменике и цркве у ФБиХ. Најновији случај десио се током викенда, када је уништено пет надгробних споменика на православном гробљу у општини Нови Град Сарајево. Претходних дана на мети вандала је била и црква у Стоцу, али и споменик српским жртвама на Гаравицама код Бихаћа.

Психолог Александар Милић наводи да споменике и цркве могу да уништавају само они који су неосвијешћени.

- То су људи који нису духовно вођени, без принципа и правила понашања. Њихова мржња усмјерена је ка људима друге нације и вјере. Смета им свако обиљежје другог народа, па и оно гдје је вјечна кућа њихових најмилијих - рекао је “Гласу” Милић.

Такво стање, наводи Милић, нажалост, поприма све теже облике.

- Политичари једним дијелом подстичу то скрнављење споменика и цркава, јер свако мало спомињу звецкање оружјем и пријетње. Тиме подстичу друге на рушилаштво, а себе одржавају на власти. То је погрешно - казао је Милић и додао да они који мрзе људе друге нације и вјере те скрнаве њихова обиљежја треба да буду под посебном пратњом.

Сличног става је и социолог Иван Шијаковић који наводи да је ријеч о људима који имају проблем са властитим и колективним идентитетом.

- То су неостварени људи, без икаквог успјеха, те сређеног и квалитетног живота. Они своје фрустрације и недостатке надокнађују тиме што се вежу за колективни идентитет, неку нацију, вјеру и идеологију. Спремни су да учине било шта да би дошли до изражаја и да би задовољили своју унутрашњу потребу за доказивањем. Људи без личног квалитета могу се доказати једино неким рушилачким начином те криминалним и насилничким односом према другом народу и вјери - рекао је “Гласу Српске” Шијаковић.

Скрнављење сакралних објеката, наводи он, не представља ништа друго него доказивање.

- На тај начин тим људима се чини, ако скрнаве симболе или обиљежја другог народа, да ће показати снагу свог идентитета. Ријеч је о потпуно фрустрираним, несрећним и изгубљеним и залуталим људима који имају нагон да се докажу. С друге стране, има људи који немају никакве резултате, али немају нагон доказивања - испричао је Шијаковић.

Надаље тврди да тим људима нема помоћи јер, како наводи, научно је доказано да они имају “оштећену моралну граматику”.

- Ту нема помоћи. Можда у неким строгим условима и контролама, али ми смо далеко од тога. Те људе потребно је строго пратити и надзирати - закључио је Шијаковић.

Починиоци недостижни

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић раније је “Гласу Српске” рекао да је само у 2022. години неколико пута оскрнављена црква у близини мигрантског кампа Липа поред Бихаћа, затим у Благају поред Илиџе. Поред тога, више пута су непозната лица пријетила и улазила у двориште српске православне цркве у Бугојну.

- Прошле године смо имали стравичан напад на Српску православну цркву у Мостару, када су уништени каблови за расвјету и црквено звоно. Имамо више напада на мале православне капеле које се налазе поред гробаља. Један од примјера је уништавање православне капеле поред села Босна у општини Какањ - рекао је Радановић додајући да у већини случајева нико није одговарао за скрнављење цркава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана