Прворангиран на конкурсу: Дарко Ћулум близу обнове мандата на челу СИПА

ГС
Прворангиран на конкурсу: Дарко Ћулум близу обнове мандата на челу СИПА

САРАЈЕВО - Дарко Ћулум први је на ранг листи успјешних кандидата који су се пријавили на јавни конкурс за директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, рекао је предсједниик Независног одбора Енес Обралија.

Иначе, на Јавни конкурс за избор директора СИПА пријавило се седам кандидата, а интервјуи са кандидатима који испуњавају услове конкурса обављени су данас у Сарајеву. Након интервјуа, утврђена је ранг листа успјешних кандидата. 

Према ранг листи, Дарко Ћулум, актуелни директор СИПА, заузима прво мјесто, док су Љубиша Пандуревић, начелник Финансијско-обавјештајног одјељења СИПА, и Слободан Радинковић, начелник Полицијске управе Добој, рангирани на другом и трећем мјесту. 

Листа са именима кандидата прослијеђена је министру безбједности БиХ, Ненаду Нешићу, који ће предложити Савјету министара именовање Дарка Ћулума за директора СИПА, у складу са прописима и судском праксом.

Енес Обралија, предсједник Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ, изјавио је да министар безбједности може предложити искључиво према прописима и судској пракси Суда БиХ прворангираног кандидата са листе. 

Међу кандидатима који су се пријавили на конкурс били су и Зоран Савић, службеник Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, Милослав Савковић из МУП-а Српске, Горан Писић, шеф брчанске полиције, те Љубиша Пандуревић. На интервју се, међутим, није појавио Зоран Савић. 

Према доступним информацијама, Ћулум је најискуснији кандидат и главни фаворит за позицију директора СИПА захваљујући свом дугогодишњем великом искуству у полицијском сектору и беспријекорној каријери. 

Његова биографија укључује четири године на челу СИПА, те раније функције директора полиције МУП-а Српске, замјеника директора полиције МУП-а Српске, начелника Управе полиције и начелника ЦЈБ Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана