Прво тест па статус чиновника

Маријана Миљић Бјеловук
Прво тест па статус чиновника

БАЊАЛУКА - Радна група за израду новог закона о државним службеницима у Српској идућих дана анализираће још једном почетну верзију тог законског рјешења, а усвајањем овог акта биће уведен ред када је ријеч о запошљавању у јавном сектору, а они који раде више и боље биће награђени.

Члан радне групе за израду новог закона о државним службеницима Александар Радета рекао је да су скројили закон још прије више од пола године те да се након тога радна група није састала.

- Министарство управе и локалне самоуправе РС позвало је чланове радне групе да још једном прегледају оно што је урађено. Тако да бисмо већ идућих дана требало да се састанемо да бисмо видјели да ли смо шта пропустили и шта ћемо предложити као коначан приједлог нацрта закона - рекао је Радета и додао да је и премијер Српске Радован Вишковић навео да тај акт треба што прије да иде у процедуру усвајања.

Радета је нагласио да је циљ самог закона да побољша тренутно законско рјешење и отклањање свих нејасноћа које постоје у његовој примјени.

- Новим законом побољшана је процедуре запошљавања. Много бодова кандидати тренутно добијају на основу интервјуа. Међутим наш план је да прво буду тестирани кандидати, односно да имамо писани тест па да тек онда слиједе интервјуи. Циљ је разбити процедуру на више сегмената и да јасно буде дефинисано зашто је неко од кандидата добио одређени број бодова, односно да буде објашњено зашто је неко изабран, а не неко други - рекао је Радета.

Наводи да би новим законом требало да буде скројена анализа и аналитичка процјена свих радних мјеста, односно урађена њихова градација.

- Послови би требало да се сложе по квалификацији и тежини. Не обавља исти посао инспектор за самостално-занатске радње и они који контролишу велике привредне гиганте. Све треба вредновати. Међутим, тренутним законским рјешењем плаћање њиховог рада је у нивоу уравниловке јер само на основу назива радног мјеста сви имају исту плату - поручио је Радета и додао да би новим законом о државним службеницима требало да буду награђени они који раде више и боље.

Осим тога биће измијењен и начин оцјењивања службеника.

- Тренутно два пута имамо оцјењивање службеника у току године. И то нема неки значај, јер се оцјењивањем не може наградити онај ко добро ради, нити казнити неко без добрих аргумената. Потребно је направити неку врсту градације, односно да они који раде преко норме и изузетно добро буду и награђени. Није довољно само долазити на посао и добијати плату. Морамо унаприједити квалитет рада - поручио је Радета и додао да је новим актом дефинисано да оцјењивање службеника буде једном годишње.

Подзаконска акта

Александар Радета рекао је да ће након доношења новог закона о службеницима услиједити и измјене закона о платама у јавном сектору.

- Осим тога постоје и многа подзаконска акта која након усвајања закона треба уредити. Ако закон буде донесен у априлу реално би било очекивати да он ступа на снагу тек од почетка идуће године, јер до тада треба припремити сва подзаконска акта за његову примјену - закључио је Радета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана