Прво па акцизе

Ведрана Кулага Симић
Прво па акцизе

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Процес конституисања кључних органа власти на нивоу БиХ могао би бити заокружен половином овог мјесеца, када се очекује прва, конститутивна сједница новог сазива Дома народа у којем има мјеста за 15 делегата, а чији је бирање потресло политичку сцену и у Републици Српској и ФБиХ.

У Дому народа, кроз који морају да прођу и ту добију зелено свјетло одлуке из Представничког дома Парламента БиХ, чини укупно 15 делегата, од којих су двије трећине, по пет Бошњака и Хрвата, делегати из ФБиХ, док трећина, њих пет су Срби из Републике Српске.

Српске делегате бирају посланици тајним гласањем у Народној скупштини Републике Српске, а предложене бошњачке и хрватске представнике бирају бошњачки, односно хрватски делегати у федералном Дому народа.

Стављањем тачке на једну од највећих постизборних сага која се односила на састав Клуба Срба у Дому народа Парламента БиХ, а након готово мјесец и по провлачења имена изгласаних делегата од Централне изборне комисије (ЦИК) до Суда БиХ, по жалбама ПДП-а и СНСД-а, створени су услови да ЦИК БиХ, на крају, потврди нове делегате из реда српског народа.

У Клуб Срба у Дом народа иду, како је изгласано у републичком парламенту још почетком децембра прошле године, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Никола Шпирић, Радован Ковачевић и Средоје Новић из СНСД-а, а пета столица је припала СДС-овом Желимиру Нешковићу.

Турбулентно је прошао и избор делегата из ФБиХ, с обзиром на чињеницу да је значајно уздрмао односе у бошњачком политичком блоку “осморка”, јер је најјача странка међу њима СДП БиХ на крају остала кратких рукава, односно без иједног делегата у Дому народа, а чини власт на нивоу БиХ.

То је потврђено и одлуком ЦИК-а БиХ чији су чланови на сједници у уторак донијели одлуку о утврђивању резултата и додјели мандата у Дом народа из ФБиХ.

Клуб Бошњака ће чинити Сафет Софтић и Шефик Џаферовић (СДА), Џенан Ђонлагић (ДФ), Џемал Смајић (СБиХ) и Кемал Адемовић (Народ и правда), а Клуб Хрвата Марина Пендеш, Драган Човић и Зденко Ћосић у име ХДЗ-а, Илија Цвитановић (ХДЗ 1990) и Златко Милетић (За нове генерације).

Прву сједницу Дома народа након избора сазива Колегијум из претходног сазива, а Никола Шпирић, предсједавајући у још актуелном сазиву, за “Глас Српске” је потврдио да је већ у комуникацији са кабинетима друга два члана Колегијума те да се чека да посљедња одлука ЦИК-а БиХ буде објављена у “Службеном гласнику”.

- Сједница Колегијума дома би требало да буде одржана у сриједу. У идеалним условима конститутивна сједница би могла да буде 15. фебруара, а не видим разлога да то тако и не буде - рекао је Шпирић.

Пословником о раду Дома народа је прописано да је конституисање готово избором предсједавајућег и два замјеника предсједавајућег. Док не буде изабран предсједавајући, првом сједницом предсједава најстарији изабрани или најстарији изабрани присутни делегат, као привремени предсједавајући.

Делегати преузимају дужност заједничким давањем и појединачним потписивањем свечане изјаве, након чега се приступа оснивању три клуба делегата конститутивних народа.

Имајући у виду да је Представнички дом у уторак поново дао зелено свјетло за укидање акциза, може се очекивати да ће ова тема бити једна од првих о којој ће се изјаснити нови делегати.

Руководство

Правилима је дефинисано да, након оснивања клубова народа Дом народа бира по једног представника из сваког конститутивног народа који ће обављати дужности: предсједавајућег, првог замјеника предсједавајућег и другог замјеника предсједавајућег Дома. Предсједавајући не може бити изабран из истог конститутивног народа као предсједавајући Представничког дома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана