Први свесрпски сабор сутра у Београду - "Један народ, један сабор“: Шта је све планирано

Танјуг
Први свесрпски сабор сутра у Београду - "Један народ, један сабор“: Шта је све планирано

БЕОГРАД - У Београду ће сутра бити одржан Први свесрпски сабор под називом "Један народ, један сабор - Србија и Српска", коме ће присуствовати предсједници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик, али и званичници највиших институција Србије и Републике Српске, представници Срба из региона и великодостојници Српске православне цркве.

Сабор ће почети у 9.30 у Храму Светог Саве одржавањем молебана за Србију и Републику Српску.

Након молебана, планиран је састанак Вучића и Додика, као и српског члана Предсједништва БиХ, предсједника народних скупштина Србије и Републике Српске и предсједника влада Србије и Републике Српске са патријархом СПЦ Порфиријем, у 11 часова у Палати Србија. У 12.00 часова одржаће се заједничка сједница двију влада, у присуству двојице предсједника и црквених великодостојника, након чега ће бити размијењени потписани документи, наводи се у саопштењу за медије Службе за сарадњу са медијима предсједника Републике.

Вучић и Додик ће са ресорним министрима двије владе обићи ветеране Србије и Српске, а послије подне и Народни музеј. Централно обиљежавање манифестације "Један народ, један сабор - Србија и Српска" почеће у 17 часова на Тргу Републике.

Први пут на једном мјесту окупиће се готово сви фолклорни ансамбли Србије и Републике Српске.

Како је најављено, око 2.500 играча показаће сплет српских народних игара.

Ватромет је планиран у 21 час из Парка Републике Српске на лијевој обали Саве.

Пет „мигова” надлијетаће тај простор у срцу Београда.

Планиран је и пренос фудбалске утакмице Србија-Шведска на видео-биму, као и карневал бродова на Сави.

Осим у престоници, слични програми планирани су и у другим градовима Србије и Српске.

Вучић је раније рекао да ће из Републике Српске у Београд доћи најмање шест до седам хиљада људи, као и да је на сабор позвао и представнике Срба из Црне Горе и других крајева.

Како Танјуг сазнаје у Предсједништву, Вучић је на сабор позвао и цјелокупну опозицију. Он је навео да очекује да са тог сабора буде послата порука јединства и порука о политичком субјективитету српског народа у цијелом региону.

Најавио да ће бити успостављена сарадња на свим нивоима и донијето много важних одлука, међу којима и одлука о изградњи меморијалних центара у Београду и Доњој Градини.

-Биће добрих ствари, са приче ћемо прећи на дела - рекао је Вучић. Он је рекао да се не треба мијешати у унутрашња питања других земаља, али да Срби морају да истакну да се не стиде свог поријекла и да се поносе својим родом.

-Тражићемо своја права каква имају сви други народи. Ништа више од тога. Нећемо да учествујемо ни у ратовима, ни у сукобима, ни у рушењу међународно правно признатих граница. Ни у чему од тога. Једино што желимо су права за наш народ, каква сви други имају - рекао је Вучић.

Очекивања

Предсједник Републике Српске Милорад Додик раније је рекао да ће на предстојећем Свесрпском сабору бити представљена декларација, којом ће се изразити тренутна ситуација.

-У тој декларацији изнијећемо каква је актуелна ситуација са српским народом гдје год он живи и како мислимо да треба да се понашамо у будућем времену. То треба да манифестујемо кроз подршку тог сабора, а да тај документ онда усвоје парламенти Републике Српске и Србије кроз своје званичне сједнице - рекао је Додик.

Он је навео да Србија и Република Српска треба да формулишу политику за 21. вијек, који ће бити вијек уједињења Срба.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић казала је да се од сабора очекује наставак добре сарадње и потврду српског јединства. Како је навела, добри односи су нешто што "већ живимо и што смо искусили".

-Наравно, очекујемо да ће ти односи бити све бољи и садржајнији. Они су протеклих година већ попуњени на најбољи могући начин. Мислим да ће то бити манифестација управо тог – нашег јединства и наше опредељености да заједно радимо и градимо нашу будућност - поручила је Цвијановић.

На сабору ће бити представљена Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, а која ће на заједничкој сједници влада Србије и Републике Српске бити усвојена, најавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић.

Истиче да ће декларација дати снажан политички импулс свему што је досад урађено и што се планира у будућности, као и да ће снажно упориште имати у Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, које Србија безрезервно поштује.

Већи број министара Србије и Српске започели су састанке већ данас. Влада Србије усвојила је у четвртак више докумената - меморандума о разумијевању о сарадњи и протокола између Владе Србије и Владе Републике Српске из различитих области, која се односе на области културе, просвјете, пољопривреде, трговине, туризма, бриге о породици и дијаспоре.

Поводом Свесрпског сабора данас и за дане викенда установе културе у престоници биће отворене и бесплатне за посјетиоце, најавили су из Министарства културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана