Први људи Бањалуке и Бијељине неће се трудити око скупштинске већине

В.К.С.
Први људи Бањалуке и Бијељине неће се трудити око скупштинске већине

Политички аналитичар и социолог Драго Вуковић истиче да се, гледајући резултате у Бањалуци и Бијељини, наставља пракса супротстављених политика у институцијама власти.

- Тај принцип кохабитације неће заживјети ни послије ових избора ни у Бијељини ни у Бањалуци. Наговјештаји да би најјача странка у ова два града могла бити у опозицији како би градоначелници имали већину није лоша политичка идеја. Нисам сигуран да ће се то и десити. Чак ми се чини да су ови градоначелници ушли у једну рутину функционисања и без скупштинске већине тако да се неће много трудити да до ње дођу. Резултати ових избора у ова два града показују да им бирачи то нису замјерили, али је проблем, међутим, што грађани трпе због таквих односа, што власт није ефикасна и што се већ осјећа озбиљан застој у њеном функционисању што ће се вјероватно наставити - оцијенио је Вуковић за “Глас”.

Подсјећамо, нови-стари градоначелници, Драшко Станивуковић (ПДП) и Љубиша Петровић (СДС) поново уз себе неће имати већину одборника у локалним парламентима.

У бањалучкој Скупштини сједиће одборници из девет политичких партија, а највише гласова је, према првим подацима, освојио СНСД. ПДП је друга по снази партија у граду, са потенцијалних опет седам одборника. На трећем мјесту, према садашњим пресјецима, је Социјалистичка партија.

Уједињена Српска би могла да има два или три одборника, а по два би требало да имају и ДЕМОС и СПС Горана Селака. По један мандат припашће, како сада ствари стоје, покрету “Својим путем” Игора Радојичића, Народном фронту Јелене Тривић и Листи за правду и ред Небојше Вукановића. Сигуран мандат је и за представника националних мањина Сашу Чудића, а занимљиво је да СДС и ДНС Ненада Нешића по свему судећи неће имати одборника у Бањалуци.

Одборници из 11 политичких партија освојили су мандате у Бијељини, а већину ће имати СНСД са партнерима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана