Прва посебна сједница НСРС 30. новембра

Г.С.
Прва посебна сједница НСРС 30. новембра

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске одржаће прву посебну сједницу у сриједу, 30. новембра, на којој ће разматрати избор делегата за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске и избор делегата у Вијеће народа Српске, рекао је предсједник парламента Ненад Стевандић.

Након сједнице скупштинског Колегијума у Бањалуци, Стевандић је рекао да ће на сједници бити разматран избор потпредсједника парламента Републике Српске.

Он је навео да је почетак сједнице заказан за 12.00 часова.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је парламент Српске и даље најекспедитивнији у БиХ и да се држи рокова, али да му тај посао јако отежава Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ.

Након сједнице скупштинског Колегијума у Бањалуци, Стевандић је рекао новинарима да ЦИК својим нерадом проблематизује термине које је сам одредио.

Стевандић је навео да сваки посланик или посланички клуб може да предложи кандидата за потпредсједника парламента Републике Српске, те да ће сваки тај приједлог који буде имао већину бити верификован избором потпредсједника Народне скупштине Републике Српске.

Он је рекао да до данас у парламент Српске није стигао ниједан приједлог за потпредсједнике Народне скупштине Републике Српске из СДС-а, Покрета за државу, нити из коалиционих партија које у посланичким клупама имају Бошњаке и Хрвате, као ни четврти приједлог кандидата из реда српског народа.

Стевандић каже да је службено обавијештен да је предсједник Републике Српске Милорад Додик повјерио мандат за састав нове Владе Републике Српске Радовану Вишковићу, досадашњем премијеру Српске.

Стевандић, који је и предсједник Уједињене Српске, рекао је да је Наталија Тривић добила подршку Предсједништва Уједињене Српске за рад на позицији министра просвјете и културе Републике Српске.

Ако ЦИК не достави овјерене листе, биће заказан нови термин Прве посебне сједнице

Уколико Централна изборна комисија БиХ не достави Народној скупштини овјерене кандидатске листе за Дом народа парламента БиХ и Вијеће народа Републике Српске да би прва посебна сједница била одржана 30. новембра, Колегијум ће одржати телефонску сједницу и заказати нови термин одржавања сједнице, саопштено је данас из парламента Српске.
Из Народне скупштине су подсјетили да ће прва посебна сједница бити одржана у сриједу, 30. новембра, у 12.00 часова.

Дневним редом је предвиђен избор делегата из реда српског народа у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, избор делегата у Вијеће народа Републике Српске, те избор потпредсједника Народне скупштине и Административне комисије парламента Српске.

Једна од тачака је и усвајање извјештаја Комисије за избор и именовање о мандатима народних посланика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана