Првa порука новог бањалучког бискупа: Отварам своје руке

ГС
Првa порука новог бањалучког бискупа: Отварам своје руке

БАЊАЛУКА - Отварам своје руке и усмјеравам кораке на путу екуменског и дијалошког зближавања које је увијек и свгудје нужно, посебно на овим нашим просторима и временима испуњеним траумама прошлости и неугодних изазова садашњости и будућности, истакао је у свом првом обраћању нови бањалучки бискуп Жељко Мајић.

Он се обраћању након заређења захвалио папи Фрањи на повјерењу, као и свима који су дошли данас у катедралу Светог Бонавентуре у Бањалуци.

-Као што је данас на свечан и Богу мио начин исказано наше заједништво и ваша близина у овој мјесној цркви, молим Господина да нас увијек краси то јединство у љубави за једно тијело Христово којем је сам Христ глава, посебно показујући бригу за трпеће удове Христова тијела”, истакао је Мајић, пишу „Независне!.

Казао је да не воли када се о вјерницима бањалучке бискупије говори као о грађанима другог реда.

Бискуп Мајић се захвалио свом претходнику Комарици на вишедеценијској служби.

Мајић је устоличен данас на Светој миси у катедрали Светог Бонавентуре у Бањалуци.

Мајић је именован након пензионисања Фрање Комарице који је служио 35 година.

Осим великог броја вјерника, именовању су присуствовали и премијер Хрватске Андреј Пленковић, хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентрне скупштине БиХ Драган Човић, предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, те потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Давор Прањић.

Пленковић је након устоличења поручио да му је задовољство што је данас у Бањалуци, те пензионисаном бањалучком бискупу Фрањи Комарици захвалио на дугој служби.

-Новом бискупу желим успјеха, труда и блискости са народом и вјерницима - рекао је Пленковић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да ће Влада Хрватске наставити да подржава Бањалучку бискупију и Хрвате у БиХ, која је пријатељска земља чијем европском путу жели да помогне.

Пленковић је рекао да се Влада Хрватске труди да помогне и Хрватима у Бањалуци, чему је велики допринос дао и досадашњи бискуп бањалучки.

-Надам се да ће и нови бискуп учинити напоре да се Хрвати добро осјећају и да остају овдје у својим домовима - нагласио је Пленковић.

Човић је честитао устоличење новом бискупу уз поруку да ће му бити вјерни пастири у његовој служби.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је Жељку Мајићу избор за бањалучког бискупа и изразио увјерење да ће својом мудрошћу испунити срца вјерника љубављу, те радити на изградњи духовних мостова међу народима.

-Упућујем најискреније честитке и најљепше жеље поводом бискупског ређења на мјесто бањалучког бискупа - навео је Вишковић.

Вишковић је Мајићу пожелио добро здравље и много успјеха у раду.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић честитао је новоизабраном бискупу и поручио да се радује што ће у наредном периоду радити у интересу Бањалуке и њених грађана.

-Наша снага је у различитости, а богатсво је толеранција. Бањалука је увијек била град љубави и разумијевања за свакога - рекао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана