Прутина: ЦИК уз помоћ ОЕБС-а дигитализовао бројне процесе

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК9 БиХ је уз помоћ ОЕБС-а успјела да дигитализује бројне процесе, укључујући онлајн достављање имовинских картона, регистрацију бирача путем поште, политичких странака и кандидата, изјавила је данас у Бечу члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина.

Наведене апликације знатно ограничавају ризик од изборне преваре злоупотребом идентитета бирача и потписа подршке, потпуно елиминишу могућност људске грешке, те смањују трошкове и растерећују секретаријат ЦИК-а.

Прутина је представила рад ЦИК-а на неформалном састанку Сталног савјета ОЕБС-а у Бечу са фокусом на предстојеће локалне изборе у БиХ и активности које су спроведене захваљујући подршци Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Она је изразила спремност за наставак и јачање будуће сарадње са Мисијом ОЕБС-а како би се створило окружење у којем сваки грађанин може вјеровати да је његов глас важан и да се избори спроводе поштено и транспарентно, саопштено је из ЦИК-а.

На састанку је указано на заједнички циљ Мисије ОЕБС-а и ЦИК-а, усмјерен на изградњу капацитета изборних тијела и унапређење опште свијести бирача о њиховим правима и обавезама.

Неформални састанак Сталног савјета ОЕБС-а претходи представљању годишњег извјештаја Мисије ОЕБС-а у БиХ, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана