Противградни стријелци у Српској због суперћелијских олуја оборили рекорде

Анита Јанковић Речевић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Због разорних суперћелијских олуја које све чешће погађају Републику Српску противградни стријелци из сезоне у сезону обарају рекорде па су тако у протекла два и по мјесеца у небо испуцали више од 1.100 пројектила даби људе, објекте и усјеве сачували од града и катастрофе.

Учестале и нагле промјене времена посљедњих дана и мјесеци биле су честа појава у Српској. Вртложни вјетрови, обилна киша и крупан град проузроковали су милионску штету домаћинствима, почевши од Новог Града, Бањалуке, Српца, Градишке, Прњавора, Модриче, гдје је на десетине кућа остало без крова. 

Страдали су аутомобили, воћњаци, али понајвише пољопривредни засади, који су на појединим парцелама практично сравњени са земљом. 

Да није било правовремене реакције противградних стријелаца, који небо изнад Српске чувају даноноћно 365 дана у години, посљедице невремена биле би далеко разорније по грађане, али и Републику. 

Директор предузећа “Противградна превентива РС” Тихомир Дејановић каже за “Глас” да су од почетка сезоне, која је стартовала 15. априла, до сада били приморани да дејствују чак 30 дана. 

Иако још нису ни на половини сезоне одбране од града, истиче да су због динамичности временских прилика већ потрошили 1.108 противградних ракета. Да стријелци, чији је императив одбрана пољопривредних засада, имају пуне руке посла додатно илуструје и податак да је лани у ово доба било испаљено око 940 ракета. 

- Најтежи дан, односно најинтензивније дејство десило се 3. јуна, када је за седам сати дејствовања у градоносне облаке испаљено 330 ракета. Уназад неколико година све су чешће појаве суперћелијских олуја, на које морамо дјеловати са већим бројем пројектила. Такође, повећава се и број дана са олујним ударима вјетра, те појаве мини-торнада, односно пијавица, што такође захтијева правовремену акцију стријелаца - рекао је Дејановић. 

Додао је да је у систему одбране од града 35 локалних управа Српске, пет из ФБиХ, те Брчко, а брањена територија простире се на више од 1,45 милиона хектара. 

- На брањеном подручју распоређено је 165 класичних противградних станица, 144 аутоматске те 115 приземних генератора сребро-јодида. У сезону смо ушли са 1.957 противградних ракета које су остале од лани, а у овој години смо набавили још 1.500 од добављача из Србије. До краја јуна очекујемо испоруку још 200 ракета - навео је Дејановић и додао да се захваљујући редовном финансирању набавке противградних ракета од стране Владе РС успјешно носе са свим изазовима које природа поставља пред њих. 

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача “Села Семберије” Бошко Радић каже за “Глас” да противградна заштита има немјерљив значај за домаћи аграр. 

- Прије неколико дана градоносни облаци су протутњали Семберијом, али захваљујући стријелцима који заиста раде без премца на већини парцела је штета избјегнута. На једном локалитету, у близини граничног прелаза Рача, град се обрушио па је штета стопостотна, али на срећу парцела је осигурана, због чега је веома важно да сви имамо полисе које ресорно министарство ове године субвенционише са 70 одсто - подсјетио је Радић.

МОДЕРНИЗАЦИЈА

Тихомир Дејановић каже да предузеће “Противградна превентива РС” годинама уназад модернизује станице. 

- Циљ је да замијенимо све класичне станице са аутоматским те да свака аутоматска станица добије и приземни генератор сребро-јодида да би се могло дјеловати и у случајевима забрана испаљивања противградних ракета - појаснио је Дејановић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана