Против судије Перића формиран предмет јер је прочитано издвојено мишљење

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Након што је приликом јучерашњег изрицања пресуде Фадилу Новалићу и другима у предмету "Респиратори" судија Суда БиХ Бранко Перић представио своје издвојено мишљење, Канцеларија дисциплинског тужиоца формирала је предмет против њега.

Према закону, али и судској пракси, читање издвојеног мишљења није нешто што се примјењује приликом суђења те је због тога Канцеларија реаговала, пише Кликс.

Перић је приликом изрицања пресуде, за разлику од других судија у предмету, имао другачије виђење пресуде те је своје мишљење образложио и поручио како свака злоупотреба не мора бити кривично дјело.

-И судије понекад погрешно тумаче законске норме па не иду у затвор - рекао је Перић.

Један од разлога због којег се Перић одлучио на корак да саопшти свој став и разлог због којег се његово мишљење разликовало од осталих чланова вијећа јесте тај што би то могло послужити одбрани, уколико се одлуче на жалбу, што је  одбрана по окончању рочишта и потврдила да ће предузети, пише овај портал.

Перић је истакао да скриншотови које су тужиоци приложили не могу послужити као доказ.

-Ја нисам подржао мишљење већине, али не би било поштено да пропитујем одлуке мојих колега. Наш систем не подржава издвојено мишљење које се доставља странкама, али моје мишљење може послужити другостепеној пресуди и Апелационом вијећу Суда БиХ - рекао је Перић.

У контексту тога да је јавну набавку спровела фирма "Сребрена малина" која се иначе не бави набавком медицинске опреме, Перић каже су у том периоду многи овлашћени набављачи одустајали од набавке медицинске опреме. Као примјер је навео "Виолету".

Зато је,  како је рекао судија Перић, Новалић морао поступити тако да обезбиједи потребне респираторе.

-Нема доказа да су се њих тројица раније познавали и самим тиме није било фаворизовања Хоџића -  рекао је судија.

Новалић је у Суду БиХ осуђен на четири године затвора због злоупотребе службеног положаја приликом набавке 10 респиратора вриједних 10,5 милиона марака. 

Суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак добио је шест,а власник фирме „Сребрена Малина“ Фикрет  Хоџић пет година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана