Против кандидатуре БиХ биле Њемачка, Холандија и Француска

ГС
Против кандидатуре БиХ биле Њемачка, Холандија и Француска

БАЊАЛУКА - Против кандидатуре БиХ за чланство у Европској унији на самиту ЕУ - Балкан у Бриселу биле су Њемачка, Холандија и Француска, сазнају.

Холандија је била против јер сматра да не постоји довољно напретка у реформама које се односе на правну државу, а Француска је принципијелно против било каквог наставка европских интеграција док се ЕУ не реформише, односно не укине право вета на европским самитима.

Њемачка, за разлику од Француске, заговара проширење ЕУ, јер сматра да ће привредно повезивање са Балканом утицати на ширу европску стабилност, али и помоћи њемачким компанијама да нађу нове инвестиције након смањења њемачког присуства у Русији и дијелом и у Кини послије слома ланаца снабдијевања и логистике, али је била против јер се лидери у БиХ нису могли договорити ни о чему, пише лист,преносе Независне.

Европски лидери изразили су недвосмислену подршку интегрисању Балкана у ЕУ и искориштавању подстрека који су створила геополитичка дешавања за предузимање нових корака у сарадњи на европском континенту, наводи се у саопштењу о резултатима јучерашњег састанка лидера ЕУ и Балкана објављеном на интернет страници Европског савјета.

У Бриселу је данас други дан самита лидера ЕУ, односно Европског савјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана