Протест у Станарима, начелнику "руке свезане"

Срна
Протест у Станарима, начелнику "руке свезане"

СТАНАРИ - Радници Комуналног предузећа "Екосфера" из Станара протестовали су данас испред зграде општине како би указали на проблем са исплатом плата, а начелник Радојица Ћелић каже да су му "руке свезане" јер је општина на привременом финансирању.

Штрајкачки одбор овог јавног предузећа, које је у генералном штрајку од 31. маја, захтијевало је састанак са начелником да би разговарали о проблему исплате три плате и доприноса да би се обезбиједило нормално пословање предузећа.

Предсједник Штрајкачког одбора Вероника Тутњевић изјавила је новинарима да се радници већ десетак дана окупљају испред административног центра да би указали на проблем, а директор предузећа Игор Шкорић појаснио је да је од локалне власти добио одговор да је узрок свега неусвајање буџета за ову годину.

Начелник општине Станари Радојица Ћелић рекао је да разумије положај радника, али да су му завезане руке јер је ова локална заједница од 1. јануара на привременом финансирању с обзиром да то да није усвојен буџет који је био предложен у износу од 19,1 милион КМ, а предвиђао је и кредитно задужење.

A group of signs on a brick surfaceDescription automatically generated

Он је навео да исту судбину, попут "Екосфере", имају и остали грантовски корисници, попут стипендиста и борачких категорија.

Он је рекао да је Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске обавијештено да буџет није усвојен до 30. јуна, које је предмет доставило правобранилаштву, а они суду од којег очекују рјешење да се настави привремено финансирање.

Окупљене је подржао предсједник Скупштине општине Станари Денис Стевановић који каже да ово предузеће послује на основу скупштинских одлука, које, како је рекао, начелник није испоштовао.

Радник Бранислав Тодорић рекао је да је 40 запослених налази у незавидној ситуацији, те указао на проблем колеге који се налази на болничком лијечењу, а немају здравствено осигурање због неуплаћених доприноса.

У Станарима је 28. јуна, због недостатка кворума, одгођена сједница Скупштине општине на којој је требало да буде расправљано о приједлогу буџета за ову годину, будући да је ова локална заједница од јануара на привременом финансирању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана