Прослављена слава храма Петра и Павла у Дубравама код Градишке

Милан Вујић
Прослављена слава храма Петра и Павла у Дубравама код Градишке

ГРАДИШКА – У храму Светих апостола Петра и Павла у Брезик Ламинцима данас се прославља храмовна слава. Расељена лица из Доњег Вакуфа, који су током рата дошли у Градишку и скућили се у новој средини, вјерно чувају духовну традицију, православну вјеру и древне обичаје.

Они су, заједно са мјештанима Брезик Ламинаца, уз помоћ вјерника и донатора са овог краја, изградили цркву у овом селу и посветили је светим апостолима Петру и Павлу. Данас су се масовно окупили у овој богомољи, гдје је одржана свечана литургија.

Вјерници су потом, предвођени кумом њихове крсне славе градоначелником Градишке Зораном Аџићем учествовали у трократној опходњи.  Такође је организовано освећење кољива и колача те његово ломљење.

Градоначелник Аџић је истакао да чувањем своје традиције и обичаја, те преношење на млађе генерације може само тако опстати Српски народ.

Парох дубравски Момир Максимовић  рекао је да се света тајна обавља ради душевног и тјелесног здравља, јер мање-више сви потребујемо ту свету тајну. За сваку свету тајну постоји припрема, а најбоља припрема је покајање и причешће.

– Предиван осјећај, литургија као пуноћа и смисао свега што радимо, у богато украшеној цркви као дјелу нашег вјерујућег народа. Ово је храмовна слава нашег заштитника, апостола Петра и Павла.

Најљепши је осјећај и дар од Бога, наше сабрање у црви и њеном дворишту, када приђемо једни другима да се за здравље и нашу православну вјеру упитамо – рекао је парох Масимовић који је додао да свету тајну јелесовећења служи седам свештеника, који ће читати седам јеванђеља.

-Вјерници након помазивања добију и освешатно брашно – истиче парох Максимовић. 

Према ријечима Максимовића Срби протјерани из својих кућа и села, заједно са старосједиоцима, пронашли су уточиште и духовни мир у Градишци.

-У Градишци наставили смо свој духовни живот прекинут ратом и избјеглиштвом. Овдје су нас братски примили и помогли да изградимо куће али и цркве у многим мјесним заједницама на подручју нашег града – казао Славко Мекињић, расељено лице из Доњег Вакуфа.

Парох Максимовић је напоменуо да у наредном периоду планирају изградњу помоћних објеката око храма. Парохија дубравска основана је 2004. године и данас броји преко 2000 вјерника. Храм је освештан 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана