Проширио се пожар на подручју НП „Сутјеска“

Срна
Проширио се пожар на подручју НП „Сутјеска“

БАЊАЛУКА - Пожар на подручју Националног парка "Сутјеска" и Зеленгоре се проширио, а хеликоптер Министарства унутрашњих послова Републике Српске ватрогасце превози на локацију гдје се може дјеловати са земље, изјавио је Срни шеф Одсјека цивилне заштите општине Фоча Милош Јакшић.

-Ватру гаси и Хеликоптерски сервис Српске са једним хеликоптером, мислим да ће у току дана доћи и други - навео је Јакшић.
Према његовим ријечима, пожар се проширио за 30 до 40 одсто од синоћ од 19 часова, иако га активно гасе.

Гашење отежава јак вјетар. Пожар је захватио и борову шуму.

-Нас хеликоптер избаци на једну локацију и дјелујемо одатле, а хеликоптери гасе више дијелове - појаснио је Јакшић.

Он је додао да у гашењу учествују и ватрогасци са Илиџе.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Борис Трнинић упозорио је јуче да у Националном парку "Сутјеска" на локалитету Тјентишта гори стољетна црногорична шума и да је неопходно хитно ангажовање хеликоптера за гашење пожара Хеликоптерске јединице МУП-а Србије какао би помогао Хеликоптерском сервису Републике Српске и људима ангажованим на терену.

Пожар је избио у петак, 9. августа.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац је одмах реаговао и затражио од бошњачких министара у Савјету министара да хитно и без одгађања поступе у складу са надлежностима и у најкраћем року одобре ангажман хеликоптера МУП-а Србије.

Министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је да би власти Српске требало да се обрате Оружаним снагама БиХ, а тек након тога институцијама других земаља, док је министар одбране Зукан Хелез рекао да неће одобрити да хеликоптер МУП-а Србије гаси пожар на територији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана