Проширена дјелатност ИРБ-а

ГС
Проширена дјелатност ИРБ-а

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске утврдила је данас, по хитном поступку, неколико приједлога закона, а између осталог, омогућено је Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) Републике Српске да обавља платни промет.

Влада је на данашњој 9. посебној сједници, у Бањалуци, утврдила Приједлог закона о допуни Закона о банкама Републике Српске, а

Како је саопштено, разлози за доношење овог закона садржани су у потреби усклађивања са Законом о ИРБ-у.

-Законом се предлаже да поред пословних комерцијалних банака, и ИРБ РС може обављати послове примања новчаних депозита или других повратних средстава, и то у складу са овлашћењем за обављање тих послова утврђеним законом којим се уређују њено оснивање, правни статус и дјелатност – саопштила је Влада.

Појашњавају да,  имајући у виду то да су се услови на финансијском тржишту значајно измијенили од оснивања ИРБ-а, било је неопходно стратешки прилагодити пословање ИРБ-а развојним циљевима Републике Српске, а та питања су била разматрана у оквиру Пројекта Свјетске банке - јачање банкарског сектора, који је реализован од 2018. до 2021. године.

-Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Инвестиционо-развојној банци Републике Српске, по хитном поступку, којим су проширене дјелатности Инестиционо-развојне банке Републике Српске, тако да поред већ прописаних дјелатности, Банка може обављати и дјелатности примања новчаних депозита и обављање платног промета - навели су из Владе Српске.

Влада Републике Српске утврдила је и Приједлог закона о допуни Закона о унутрашњем платном промету, по хитном поступку, којим је предвиђено да послове платног промета може обављати и Инвестиционо-развојна банка Републике Српске у складу са овлашћењем за пружање тих услуга утврђеним законом којим се уређују њено оснивање, правни статус и дјелатност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана