Пропуст у Бањалуци погодовао судијама

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Иако је крњи Уставни суд БиХ ван снаге ставио републички Закон о производњи наоружања и војне опреме, надлежни у Српској настављају да доносе подзаконска акта како би поменути закон био примјењив, а упућени кажу да су институције у Бањалуци направиле пропуст који је омогућио судијама да донесу поменуту одлуку. 

Посланици у Народној скупштини РС усвојили су крајем прошле године Закон о производњи наоружања и војне опреме чији је циљ унапређење и развој ове производње као дјелатности од стратешког интереса. Скоро пола године након тога, односно крајем маја ове године, крњи Уставни Суд БиХ је одлучујући о захтјеву предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Кемала Адамовића за оцјену уставности поменутог републичког закона утврдио да његове поједине одредбе нису у складу са Уставом БиХ.

Упркос таквој одлуци крњег Уставног суда БиХ, надлежни у Влади Српске скројили су правила о надзору производње наоружања и војне опреме којим је дефинисано да ће комисија коју именује министар привреде и предузетништва РС контролисати погоне намјенске индустрије.  

- За одређене стручне послове у надзору могу бити ангажовани и државни службеници других органа управе, као и специјализована стручна организација ако су потребна посебна стручна знања  - наведено је у правилнику. 

Надзор може бити редовни и ванредни, а приликом контроле комисија ће, између осталог, ставити акценат на капацитете за производњу, документацију о запосленим и ангажованим лицима, те сва друга општа и појединачна акта, евиденције, пословну и другу документацију. 

У правилнику је наведено да се надзор над производњом наоружања и војне опреме спроводи над предузећима која имају дозволу за производњу од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, али и над кооперантом на којег је произвођач пренио дио овлашћења. Такође, у документу стоји да је комисија обавезна да чува личне, пословне и друге податке који су под заштитом. 

Министар привреде и предузетништва РС Војин Митровић наводи да је поред овог правилника потребно донијети још неколико подзаконских аката како би Закон о производњи наоружања и војне опреме у Српској могао бити примјењив у пракси. 

- То је доказ и овај правилник који се налази на сајту Министарства привреде и предузетништва. Закон је практично стављен ван снаге на основу одлуке Уставног суда БиХ, односно проглашен је неуставним иако нити једним дијелом он не задире у уставност нити је ван прописа који су дефинисани на нивоу БиХ  - казао је “Гласу” Митровић. 

Међутим, наглашава да су поједине институције Републике Српске пропуштањем да реагују дозволиле да поменути закон буде оборен.

-  Према данашњем ставу какав је о питању рада Уставног суд БиХ идемо у доношење подзаконских аката како би могла услиједити потпуна примјена закона. Одговорно тврдим да је закон у стопроцентном односу усклађен са прописима на нивоу БиХ и Уставом. Нећу именовати ко су, али захваљујући одређеним институцијама Српске, које нису реаговале на вријеме, дозвољено је да закон буде оборен, односно проглашен неуставним - закључио је Митровић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана