Пропао покушај Конаковића да укине споразум са Србијом

ГС, Срна
Пропао покушај Конаковића да укине споразум са Србијом

САРАЈЕВО-  Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је да је полицијска сарадња између БиХ и земаља у региону добра и да је осујећен покушај министра иностарних послова Елмедина Конаковића да укине овлаштена Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске и централизује БиХ.

Елмедин Конаковић најавио је у недјељу да ће на сједници Савјета министара покренути иницијативу за стављање ван снаге споразма БиХ и Србије о полицијској сарадњи.

 -На сједници 31. јула покренућу иницијативу да се Споразум Савјета министара и Владе Србије стави ван снаге и да се Савјет министара, као страна потписница, изјасни о томе - рекао је тада Конаковић  те устврдио да “овај споразум омогућава да полиција из Србије, када год то МУП Републике Српске затражи, дође и учествује у некој заједничкој активности, омогућава заједничку едукацију, прављење планова и програма, патрола“.

Нешић је рекао да постоји велики број споразума са агенцијама из региона, као и да има велики број заједничких акција.

Он је поручио Конаковићу да нема ништа од централизације БиХ и укидања овлашћења МУП-у Републике Српске, те да ће МУП Републике Српске извршавати своја овлашћења као и до сада.

-Имамо потписане споразуме са 25 земаља. Са свим земљама у региону - рекао је Нешић новинарима у Сарајеву гдје је одржана сједница Савјета министара.

Нешић је напоменуо да многи извјештаји Европске комисије говоре о томе колико је садашњи састав Савјета министара више урадио за годину дана, него претходни за 10 година.

-Ја вјерујем да овај Савјет министара води напријед и да ћемо наставити да радимо у том правцу -, рекао је Нешић.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац истакао је да централизација БиХ неће и не може проћи док год у институцијама сједи кадар СНСД-а и коалиционих партнера.

Говорећи о приједлогу закључка за ревизију споразума између БиХ, Србије и Хрватске о полицијској сарадњи који је предложио министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић, Кошарац је оцијенио да су такве идеје неуставне и “ван памети”.

-То је производ политичке потребе предлагача да произведе такав однос да је било која институција на нивоу БиХ надлежна, односно надређена институцијама Републике Српске, ФБиХ или кантона, што није у складу са Уставом -рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву и додао да ће се ово пича “окачити мачку о реп”.

Према његовим ријечима, овакав приједлог показује да Конаковић постаје све радикалнији.

-Не видим разлику између њега и лидера СДА Бакира Изетбеговића, који желе да се институције БиХ питају за све, што није у складу са Уставом и законима БиХ - нагласио је Кошарац.

Он је навео да представници Републике Српске у заједничким институцијама неће дозволити да се дође у ситуацију да се јачају неке институције које ће бити надређене ентитетским, јер тако не пише у Уставу.

-То што неко има фикцију да од агенције на нивоу БиХ прави надлежну, кровну организацију полицијске структуре и да без тога се апсолутно не може ништа, има довољно простора за сањање и за неке друге политичке аспирације, али док ми сједимо, ова структура СНСД и коалиционих партнера, ми то нећемо дозволити - нагласио је Кошарац.

Он сматра да је добро да постоје облици регионалне сарадње и да треба да поруке које посљедњих дана долазе из ФБиХ престану.

-Оваквом политиком структуре Бошњака у институцијама БиХ међународно представљање и политика БиХ постаће потпуно смијешни. Ако то желе, ви знате да ми дајемо допринос томе - навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, на темељу капацитета самог Устава и надлежности БиХ постоје добри показатељи који говоре да се може обезбиједити добра регионална сарадња, нарочито што се тиче мира и стабилности.

-Логично да желимо да ојачамо у сарадњи са полицијским тијелима, како Србије, тако и Хрватске. Наравно, постоје сад различити преводи, да ли неко има неку административну улогу или нема неку административну улогу и да ли је неко позициониран у складу са нечим политичким амбицијама, то је нешто друго - навео је Кошарац.

Он је појаснио да су Устав и закони јасно прецизирали овај споразум, те да било каква ревизија неће добити подршку српских представника у заједничким институцијама.

-“Кад год да то буде поновно дневно у реду, добиће исти одговор, неће добити глас из Републике Српске и наравно таква одлука неће, нити такав захтјев моћи бити усвојен на нивоу Савјета министара - поручио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана