Пропала нова рунда дијалога Београда и Приштине

ГС
Пропала нова рунда дијалога Београда и Приштине

БРИСЕЛ - Разговори су неуспешно завршени у смислу проналажења јасног пута ка нормализацији односа, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић послије нове рунде дијалога у Бриселу.

Ми смо као Србија прихватили компромисни приједлог, Курти није желио да га прихвати и састанак је окончан, додао је Вучић.

Он је нагласио да је јасно да Курти одбија да формира ЗСО.

"Србија не бежи од својих обавеза, али смо рекли и ми и ЕУ како ствари морају да се одвијају, ми смо тај предлог, иако нимало лак за нас, прихватили, а Курти је одбио", казао је Вучић.

"Сви ми имамо своје предлоге, Албанци своје, ми своје, на крају, ми смо као Србија прихватили компромисни предлог ЕУ, Курти није желео да га прихвати и састанак је окончан", рекао је Вучић.

Истакао је да је, што се тиче самог тока преговора, било не много пријатних, већ углавном непријатних ствари, пошто се сви боре за своје.

Вучић је послије неуспјешних разговора у дијалогу Београда и Приштине, да ће увијек морати да се разговара и да не вјерује у то да је ово "крај свијета".

Он је тако одговорио на питање шта је сада наредни корак после неуспешних разговора.

"Не знам шта бих вам рекао. Свакако да ћемо увек морати да разговарамо, ја не верујем у то да је ово 'крај света'. Сигуран сам да ће се чути одговор ко је заслужан, ко је одговоран, то је једноставно нешто што мора да се догоди. Оно што је за нас важно, то је да сам сигуран да ми морамо да наставимо да разговарамо", рекао је Вучић новинарима у Брислеу.

На питање да ли је Европска унија помињала неке мјере, Вучић је одговорио да он није Аљбин Курти који, како је рекао, говори о томе да је потребно да "употребите бич против Србије".

"Ја нећу то да радим, ја то не желим ни албанском становништву на КиМ нити било коме другом, ја то не радим, то није мој принцип деловања, то није мој животни принцип. Ћутим и кад неко оде у затвор, јер не нападаш оног ко не може да се брани. Што бих ја то радио, питајте ЕУ", рекао је Вучић.

Вучић и Курти су разговоре водили уз посредовање Жозефа Борела, високог представника ЕУ за спољну политику и Мирослава Лајчака, специјалног представника ЕУ за западни Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана