Промоција важне монографије сутра у Бањалуци: Капитално дјело о бану Милосављевићу

Г.С.
Промоција важне монографије сутра у Бањалуци: Капитално дјело о бану Милосављевићу

БАЊАЛУКА - Промоција другог издања монографије "Бан Милосављевић. Прича о човјеку који је Бањој Луци обистинио име" аутора Зорана Пејашиновића биће промовисана сутра у Банском двору у Бањалуци.

Прво издање  објављено је давне 2004. у издању Народне и универзитетске библиотеке Српске. Ријеч је о првој цјеловитој, научној биографији једне од најзначајније личности историје Бањалуке, Босанске Крајине и Српске уопште, Светиславу Тиси Милосављевићу (1882 - 1960).

- Тираж првог издања је убрзо по публиковању нашао своје мјесто на полицама јавних и приватних библиотека, тако да одавно постоји потреба за новим издањем. У издању репрезентативног струковног Удружења архивских радника Републике Српске и двије националне институције културе - Архива Републике Српске и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске објављено је друго и допуњено издање. Монографија доноси биографију Светислава Тисе Милосављевића и садржи, осим увода и предговора, три велике цјелине: "Од ђака до министра", "Бан Врбаске бановине (1929 - 1934)" и "Поново у Београду" - поручују из Архива Републике Српске.

Промоција је заказана за 19 часова. О монографији ће говорити Душан Поповић, главни и одговорни уредник, Боривоје Милошевић и Владан Вуклиш, рецензенти и аутор.

- Монографија је заснована на архивској грађи Архива Републике Српске, Архива Југославије, Архива Српске академије наука и уметности и Војног архива, необјављеним списима у власништву породице Милосављевић, те на стотинама других научних, публицистичких, мемоарских и других публикација, радова и новинских чланака, те на неколико разговора са савременицима - поручују из Архива Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана