Прокључала прелетачка берза у Српској

Маријана Миљић Бјеловук
Прокључала прелетачка берза у Српској

БАЊАЛУКА - Прелетача из једне у другу странку на домаћем политичком тржишту је све више јер се ближе локални избори. Ријетко да прође седмица без обавјештења појединаца да су одлучили да промијене дрес и заиграју за другу политичку опцију.

Ту трампу политички аналитичари оцјењују као уобичајену пред сваке изборе, а која се наставља и након њиховог одржавања, само што тада носи назив “трговина папака”.

- Грађани након почетног негодовања све брзо заборављају, а прелетачи из избора у изборе напредују и извлаче бенефите  - сагласни су аналитичари.

Тривић, Станаревић, Васић...

Почетком ове седмице потпредсједница Уједињене Српске (УС) Наталија Тривић објавила је да напушта ту странку због дужег неслагања у начину организације и дјеловања те партије. Она том приликом није објелоданила којој странци ће приступити, али у јавности се већ спомиње да је то највећа политичка странка у Српској - СНСД.

Упоредо са Тривићевом одлуку о напуштању УС-а донио је и одборник те странке у Бањалуци Жељко Амиџић, о чему је обавијестио и органе странке, али ни он као и његова страначка колегиница није открио да ли ће прећи у неку другу странку. Претпоставља се да ће у Скупштини града за сада дјеловати независно.

Само неколико дана прије Тривићеве и Амиџића одлуку да напусти ДЕМОС донио је и дугогодишњи члан те странке и одборник у Скупштини града Бањалука Слободан Станаревић. Неколико дана након тога објелоданио је да је то урадио због неслагања са лидером странке Недељком Чубриловићем, али је и обавијестио јавност да узима чланску карту СНСД-а.

Промјену страначких дресова имали смо и у априлу, када је Уједињену Српску напустио и Костадин Васић, посланик те странке, који се придружио Народној партији Српске на чијем челу је Дарко Бањац.  Он је 2018. године, након што је искључен из СДС-а, донио одлуку да своје политичко дјеловање настави у Уједињеној Српској.

Страначку карту претходних година често је мијењао и народни посланик  Александар Трнинић, а посљедња коју је узео је УС. Он је прво у мају 2020. године, у вријеме док је био одборник СДС-а у Скупштини општине Лакташи, приступио СПС-у, да би се само након годину предомислио и вратио у СДС са којим је изашао и на опште изборе те освојио мандат посланика. Међутим, већ у мају 2023. године напустио је странку и прешао у Народни фронт, али ни ту се није задржао дуго, односно већ након два мјесеца саопштио је да излази из те странке. Посљедња адреса му је УС, који га је поставио и за шефа Клуба посланика у Народној скупштини РС, односно мјесто које је заузимао поменути Васић који је, након што је смијењен из те фотеље, и напустио странку. Прелазак из једне у другу политичку странку посљедњих мјесеци имамо широм Српске те се дешава да читави одбори напуштају једну и прелазе и другу странку.

Незрелост

Политички аналитичари сагласни су да су лични интереси били увијек, па и данас, главни разлог за промјену страначких књижица.

- Ријеч је о политичкој и демократској незрелости. Политика се не перцепира као средство, већ као циљ за остваривање личних интереса за неки политички ангажман или индиректно за постављање на неке функције. Тако је од почетка формирања друштвено-политичког система у цијелој БиХ, па и значајном дијелу земаља бивше Југославије - казао је “Гласу” политички аналитичар Младен Бубоњић.

Нагласио је да људи улазе из истих побуда у политику па и у неким развијеним земљама, као што су скандинавске или неке друге на западу.

-  Само што их систем тамо не мотивише и стимулише да то раде, за разлику од нас. Наравно, тамо се санкционишу такви потези, ако не директно, онда индиректно они у потпуности губе наклоност бирача и не могу више остваривати бенефите за себе. Они су на неки начин у тим развијеним земљама политички мртви. Код нас народ није стекао још довољан степен те политичке и демократске зрелости да процијени и казни оне који су политички конвертити - поручио је Бубоњић.

Нагласио је да је постало уобичајено и редовно стање да се код нас који мјесец прије избора мијењају страначке књижице.

- То појединци раде јер сматрају на основу својих личних процјена да могу остварити неке политичке бенефите. Промјене се у политичким таборима дешавају и након избора. То је такозвана “трговина папака” коју смо могли видјети у неким претходним изборним циклусима - подсјетио је Бубоњић.

Наглашава да трговина на политичком тржишту прије избора, нити она након њиховог одржавања, није неубичајена.

- За нас је такав друштвено-политички систем постао, нажалост, опште мјесто. Грађани након почетне реакције и негативних коментара забораве на све. Ти који мијењају страначке дресове не сносе никакве санкције у смислу губитка наклоности, пажње и подршке од стране бирача. Видимо из избора у изборе да они само напредују и извлаче бенефите - закључио је Бубоњић.

Све зарад личне добити

Сличног мишљења је и политиколог Мирко Матић који за “Глас Српске” наводи да политика представља сферу дјеловања у којој је концентрисана огромна количина моћи и новца.

- Због тога су се ту одувек налазила и лица која су покушавала то да искористе ради личне користи. Дакле, увек је било и увек ће бити и оних који се баве политиком искључиво ради личне добити зарад које су спремни да мењају онолико странака колико је потребно - казао је Матић.

Узимајући у обзир чињеницу, наглашава он, да су идеолошки странке у Републици Српској сличне, јасно је да у највећем броју случајева прелијетања нису из идеолошких порива, већ ради добијања неке личне користи, било да се ради о новцу или функцији.

- Верујем да, дугорочно гледано, странке које прихвате прелетаче су на губитку јер у кризним ситуацијама чланови који су ту само ради користи ће бити први који ће отићи. Баш због тога прелетање представља  један од првих показатеља слабљења неке странке - наглашава Матић.

Наглашава да је тешко стати у крај оваквим неморалним радњама.

- Верујем да се институционално не може стати на крај овом тренду, једино народ има могућност да казни овакво понашање на изборима - закључио је Матић.

Дупли трансфери

У прошлом мандату у Народној скупштини трећина сазива је, према доступним информацијама, промијенила страначки дрес. Чак двоје од укупног броја прелетача у највећем законодавном тијелу Републике Српске постали су “дупли прелетачи”, односно они су из странке опозиције прешли у странку власти, а онда, када је њихова нова странка поново постала опозициона, “спас” су затражили у странци у власти.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана