Производња оружја биће у надлежности Републике

Маријана Миљић Бјеловук
Производња оружја биће у надлежности Републике

БАЊАЛУКА - Република Српска требало би до краја године да добије први закон о производњи наоружања и војне опреме. Скројена је већ прва верзија тог акта, а према ријечима надлежних, циљ је да производња у намјенској индустрији буде у надлежности Српске, а не БиХ.

Израђеним преднацртом закона о производњи наоружања и војне опреме у РС уређује се производња у области намјенске индустрије као дјелатност од стратешког интереса за Републику, али и услови за прибављање дозвола за производњу, обавезе произвођача, као и друга питања.

- Производњу наоружања и војне опреме може обављати регистровано акционарско друштво или друштво са ограниченом одговорношћу која посједују рјешења о давању сагласности Владе РС и која су уписана у Регистар произвођача наоружања и војне опреме. Такође, произвођачи морају имати дозволу за производњу - наведено је у преднацрту закона.

Истим актом дефинисани су и случајеви када Влада може укинути издате сагласности, али и казне које досежу и до 75.000 марака ако предузеће, између осталог, достави лажне доказе или отпочне пословање без дозвола.

У завршним одредбама закона прописано је да су произвођачи који су отпочели са пословањем прије доношења закона о производњи наоружања и војне опреме дужни да ускладе своје пословање са поменутим актом у року од шест мјесеци од његовог ступања на снагу.

Прву верзију закона о производњи наоружања и војне опреме скројило је Министарство привреде и предузетништва РС, а ресорни министар Војин Митровић казао је да би Српска до краја године требало да добије први акт који се односи на производњу у намјенској индустрији.

- Први пут радимо тај закон управо да бисмо ту област уредили на нивоу РС, а не да буде у надлежности БиХ. Област намјенске индустрије није прописана Дејтонским мировним споразумом и Република Српска користи прилику да ту област уреди на нивоу Републике, односно да дефинишемо прописе везане за производњу наоружања и војне опреме - рекао је “Гласу Српске” Митровић.

Највећи произвођач у области намјенске индустрије у Републици Српској је предузеће Технички ремонт Братунац (ТРБ), а директор те компаније Славенко Ристић рекао је да до сада област производње наоружања и војне опреме у РС није била уређена.

- То је вјероватно и због тога што ми претходно и нисмо имали неку намјенску индустрију. Захваљујући ТРБ-у, али и компанији “Орао” све смо присутнији на тржишту, а у плану је и прављење фабрике за производњу муниције у Бањалуци, па је вјероватно због тога Влада и одлучила да уреди ту област законом - рекао је “Гласу” Ристић.

Нагласио је да су до сада пословали према закону који је преузет распадом бивше Југославије.

- Све је то тако функционисало и у ФБиХ и Србији и свугдје. Србија је у више наврата прилагођавала своје законе у претходним годинама - навео је Ристић.

Републичка дирекција за промет наоружања и војне опреме већ је изнијела сугестије на предложени преднацрт закона о производњи наоружања и војне опреме у Републици Српској.

- Закон је доста рађен по узору на онај из Србије. Не знам ни сам како је то до сада све функционисало без закона и на основу којих прописа. Имају закони на нивоу БиХ, Република Српска их до сада није имала - рекао је “Гласу” директор Дирекције за промет наоружања и војне опреме Горан Ћосић.

Извоз

Компаније из БиХ из области намјенске индустрије из године у годину изузетно успјешно послују на иностраном тржишту. Само у првом кварталу ове године извезени су оружје, муниција и дијелови у вриједности од 51,5 милиона, што је за 10,5 милиона марака више него у истом периоду 2022. године.

Правилници

У преднацрту закона о производњи наоружања и војне опреме у РС дефинисано је да Министарство привреде и предузетништва РС у року од 60 дана од дана ступања на снагу тог акта треба да донесе низ подзаконских аката.

- То су правилник о поступку прибављања сагласности за производњу наоружања и војне опреме, али и о садржају и начину вођења Регистра произвођача наоружања и војне опреме, те правилник о поступку надзора производње - наведено је у преднацрту закону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана