Проглашено стање природне несреће због великог пожара на Чврсници

Агенције
Foto: Кликс

ПОСУШЈЕ - Начелник општине Посушје Анте Бегић је, на приједлог Цивилне заштите ове општине, прогласио стање природне несреће због великог пожара који већ пети дан букти подно Чврснице у Парку природе Блидње и који се шири према објектима.

Пожар је узроковао велику материјалну штету на шумском земљишту, биљном и животињском свијету.
Јутрос су два хеликоптера Оружаних снага БиХ, који су воду захваћали из Блидињског језера, наставила са гашењем пожара.
-Данас је у току велика мобилизација тако да у гашењу пожара осим људства из Посушја помажу екипе из Јабланице, Томиславграда, Груда, Мостара, Широког Бријега и војска Оружаних снага БиХ - наводи се у саопштењу Цивилне заштите.
Пожариште су јуче поподне посјетили представници Федералне управе Цивилне заштите, Министарства безбједности и Министарства комуникације и транспорта у Савјету министара.

Пожар који данима дивља на Блидињу је захватио око 100 хектара површине.

Шеф Цивилне заштите Западнохерцеговачког кантона Драго Мартиновић навео је за Кликс  како је сад јасно да се пожар не може угасити и да се води борба како да се зауставити његово ширење јер боровина невјероватно брзо гори.

-Јутрос су сва хеликоптера Оружаних снага направила по десет прелета што је јако значајно у борби против ширења ватре и не можемо очекивати да га угасе јер се ради о огромној површини од око 100 хектара. Током поподневних сати ће војни хеликоптери поновно дјеловати из зрака, а на терену су и све ватрогасне службе из Херцеговине које у се ујединиле за спас Блидиња и пресијецају пут ватри на путу према насељу - казао је Мариновић.

Мношто окупљених у гашење пожара буде и оптимизам да ће се борба с ватреном стихијом успјешно окончати и да ће спријечити даљње ширење ватрене линије.

Мартиновић каже како би много значила помоћ канадера из Хрватске, који је већ био ангажован на гашењу пожара на Блидињу, али нажалост Хрватска тренутно пружа помоћ Словенији и Италији гдје такођер бјесне пожари.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана