Проглашена ванредна ситуација у Модричи

Г.С.
Проглашена ванредна ситуација у Модричи

МОДРИЧА – На дијелу општине Модрича данас је проглашена ванредна ситуација због пожара који је захватио Гудронску јаму , рекао је начелник општине Модриче Јовица Радуловић.

- Одлука Штаба, јесте да проглашавам вандредну ситуацију на дијелу општине Модрича, и то на локалитету Гудрона, Гудронске јаме и све оно што је око ове јаме захваћено пожариштем. Донијет је закључак да се ангажују сва материјално техничка средства расположива, како би се одмах приступило гашењу овог пожара, и задатак ће бити извршен у најкраћем могућем року, каже Радуловић.

Радуловић је рекао да пожар још није угашен у потпуности и да и даље тиња, и да се штетне материје испаравају у ваздух. 

- Потпуно је јасно да Гудронска јама, која није ријешена 40 година, неће бити ријешена и у наредних десет дана, али оно што ми морамо предузети све, јесте да покушамо да угасимо тај пожар, барем оно што је нама доступно и што можемо да урадимо.  Ја ћу овоме одмах контактирати предсједника владе и упутити званични допис према предсједнику Републике, српском члану Предсједништва, републичкој управи Цивилне застите, ресорним министрима, које све позивам  да што прије дођу у Модричу, поручио је Радуловић.

Начелни је рекао и да је ангажована стручна кућа која је овлаштено линценцирана да изврши сва потребна мјерења квалитете ваздуха, квалитете земљишта око Гудронске јаме и више локалитета изворишта воде. 

- Још увијек немамо конкретне резултате, међутим оно сто видимо сваки дан и са чиме се сви грађани опстине Модрича суочавају, посебно грађани мјесне заједнице Модрича 5, Кладари, па и сви ми ми овдје у граду, јесте да постоји тај осјећај који долази из тог исправања. Постоји основана сумња, и струка је то овдје данас потврдила, да се из Гудронске јаме емитују неке негативне честице, које  могу да имају вјероватно посљедице по становништво и по биодиверзитет, биљке и животиње, животињски свијет, и докле год не добијемо та званична мјерења, ми не можемо ићи у даље мјере. Али очекујемо у понедјељак конкретне резултате са свим мјерењима, након чега ћемо, заједно са инистуцијама система власти Републике Српске, предузети одређене мјере и о томе благовремено обавјестити јавност, рекао је Радуловић.

Због појаве овог дима, због свих ових честица које се емитују и које се осјете у ваздуху , поготово у вечерњим и ноћним сатима, препорука Штаба је да се становништво да ограничи свој боравак на отвореним просторима,  да га сведе на минимум и да се задржава у затвореним просторима. 

- Струка је рекла, такодје оно што је мени данас пренесено, да је боравак у климизованим просторима је пожељан, јер климе филтрирају све те негативне честице, уколико их има , и ја заиста позивам становништво да покушамо да са придржавамо тих општих упустава како се уосталом, како видим, већ већина становништва понаша.  Дакле, потребно је и да веш не сушимо на отвореном, да покушамо те неке активности у наредном периоду. Ево најављује се и киша, и ја очекујем да ће она пасти што прије и да на тај начин све те штетне посљедице покушамо свести на један минимум. Још  увијек нема било каквих показатеља који говоре да би ово могло да иде у неком негативном правцу. Покушаћемо да зауставимо, нема мјеста за панику, захваљујем се ставновништву на дакле заиста разумијевању, за ову насталу ситуацију, и молим их за још мало стрпљења. Већ одмах данас покушаћемо да ангажујемо привредна друштва да угасимо тај пожар, сматра Радуловић.

Он је рекао да су обавијестили Рафинерију Модрича, и да они исто тако да очекују званичне резултате у понедјељак, и да очекује да заједнички оперативни тим који је формиран понуди конкретне мјере и смјернице, о чему ћемо обавијестити јавности чим прије добијемо потребне информације 

Радуловић  је рекао и да нажалост постоји велики број дезинформација и да становништво треба остати смирено. 

Ситуација није нимало једноставна. Морамо покушати спријечити сваку дезинформацију, која може довести до ширења панике и неких штетних, негативних посљедица по комплетно становништво.

Он је апеловао на становништво да све оно што их занима  контактирају градску управу која је увијек путем веб сајта или друштвених мрежа као и телефонским путем. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана