Профил нових (градо)начелника у Републици Српској

Вељко Зељковић
Профил нових (градо)начелника у Републици Српској

БАЊАЛУКА - Мушкарац. Има око 47 година. Факултетски је образован. У већини случајева ради се о особи која је завршила економски, правни, медицински или шумарски факултет.

Овако би укратко могао изгледати профил, односно својеврсни фото-робот (градо)начелника који ће у наредне четири године руководити једном од општина у Републици Српској. 

Када се сумирају сви резултати локалних избора одржаних у недјељу, одмах на прву видљиво је да партије нису имале баш превеликог повјерења у, условно речено, слабији пол, што је на крају довело до тога да само двије жене освоје начелнички мандат, и то у Језеру и Источном Дрвару. Гледано у процентима, то је само три одсто од укупног броја фотеља које је требало попунити. Једна од њих је Снежана Ружичић којој ће ово бити трећи мандат у омаленој општини Језеро. И овог пута се показало да политичке партије и не вјерују женама када је у питању борба за неку од начелничких позиција у већим градским срединама.     

Што се тиче старости изабраних (градо)начелника у Републици Српској, најстарији има 69 година - Крупа на Уни, а најмлађи 31 - Бањалука и Петрово.  Просјечна старост свих изабраних износи око 47 година. Углавном се ради о факултетски образованим лицима, иако међу њима и оних који су у својим биографијама навели да су менаџери или “успјешни пословни људи”.  

Највише је дипломираних економиста. Они су се, како ствари стоје, показали као најбољи и најпоузданији кандидати партија, јер су успјели доћи до 10 начелничких мјеста, што би, да је среће, требало да буде плус за сваку локалну заједницу у којој су изабрани.

Готово у стопу их прате они који су успјели да заврше право. На трећем мјесту су доктори, људи у бијелом који су се годинама школовали и специјализовали да лијече људе, а међу њима има гинеколога, неуролога и хирурга. У топ четири, што је био случај и на неким ранијим локалним изборима, поново су и они који су завршили шумарски факултет, што је постало готово тренд - да директори појединих шумских газдинстава своје животне каријере крунишу начелничким фотељама. За разлику од прошлих локалних избора, њихов број је сада нешто мањи, баш као и у случају оних који су завршили електротехнички факултет.

Када се подвуче црта, нешто више од половине начелничких мјеста у Републици Српској освојили су кандидати који имају завршен неки од четири факултета:  економски, медицински, правни и шумарски. Остатак чине они који имају дипломе пољопривредног факултета, физичког васпитања и техничких наука. У једном случају ради се о војној академији.

Али, има ту психолога и теолога, “грађевинаца”, геодета и технолога, па чак и један број менаџера, приватника, па и оних који су у неком претходном периоду имали успјешну новинарску каријеру (Невесиње). Ту је и један студент (Бањалука), коме то очигледно није засметало да дође до свог другог узастопног градоначелничког мандата. 

Прошли избори

Ови локални избори не разликују се много од претходних, одржаних прије четири године. Тада је просјечна старост била око 46 година. И тада су се жене тражиле лупом у некој од начелничких фотеља - било их је само три. Као и сада, највећи број мандата освојили су дипломирани економисти. На другом мјесту били су они с факултетском дипломом шумарског факултета, а на трећем они који су бијеле мантиле одлучили да окаче о клин и замјене неком од начелничких фотеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана