Професор појаснио зашто је дошло до земљотреса

ГС
Професор појаснио зашто је дошло до земљотреса

САРАЈЕВО - Професор географије из Сарајева Ведран Зубић коментарисао је земљотрес јачине 5,4 по Рихтеру, који је рано јутрос погодио граничну зону БиХ и Црне Горе, и истакао да подаци говоре да је ријеч о плитком потресу.

-Највиша планина БиХ, Маглић, налази се управо на граници. Треба напоменути да је највиша тачка Маглића са црногорске стране (Велики Витао 2.397 метара). Управо у тој зони је регистрован земљотрес - навео је Зубић.

Зубић је казао да подаци указују на то да се ради о плитком земљотресу чији је епицентар 20 километара сјеверозападно од Плужина, а то је управо зона субдукције спољних Динарида (Маглић).

-Генерални узрочник свих потреса је активност Јадранске микроплоче која се подвлачи под овај део Европе. Она је крива за субдукцију, раст планина, али и трусне активности. Спољни Динариди, а то је регија која иде у БиХ јужно од црте Грмеч - Зеленгора и наставља даље на исток, је зона навлаке планинских масива - навео је Зубић.

Додаје да је између Голије и Дурмитора смјештена долина Пиве која скупа са Таром прави Дрину.

-Управо ту су у расједној зони смјештене Плужине, мјесто епицентра јутрошњег потреса. Ово мјесто је веома сеизмички активно па је 2013. године овдје забиљежен потрес од 4,2 степена – истакао је он.

Земљотрес ове јачине је, додаје, изузетно је јак за осјећај, али не тако јак у размјерама “свјетских јачина”.

-Бар, град у Црној Гори је прије пола вијека доживио сеизмичку катастрофу. И Црна Гора је тектонски активна и политичке границе немају везе са земљотресима. Ово је регија додира двије геолошке и тектонске масе. Осим споменутих спољних Динарида мезозојске старости сјеверније је регија прачанског палеозоика. Тај додир различитиих петролошких сегмената изазива вјечну могућност сеизмичке активности - истиче Зубић.

Регија је крашког растреситог простора, а Зубић даље наводи да овакви земљотреси дестабилизирају површину кречњака те су могући бројни одрони и остали падинско -гравитацијски елементи који могу направити више штете од самог потреса.

-Оно што се сви надамо је да нема жртава што је најважније у овом тренутку. Ваљда ће тако и остати. Реверзибилни трусови се могу јавити, а свакако ових десетак секунди није било пријатно - закључује Зубић, пренео је сарајевски портал Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана