Прочитајте нова правила за улазак у земље ЕУ!

Агенције
Прочитајте нова правила за улазак у земље ЕУ!

САРАЈЕВО - Европска унија је потврдила да ће од 10. новембра ове године почети са радом нови систем уласка и изласка у земље шенгенског простора. Ове измјене ће обухватити око 60 земаља, укључујући БиХ, чији ће држављани имати другачији начин преласка границе у земље ЕУ, саопштено је из Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ.

Од путника ће се на граници захтијевати да доставе биометријске податке, као што су отисци прстију и фотографија лица.

Главне измјене укључују увођење система "Entry/Exit System (EES)" и "European Travel Information and Authorisation System (ETIAS)", наводи се у саопштењу.

Ови системи представљају онлајн формуларе које ће носиоци пасоша земаља које нису чланице ЕУ морати попунити и уплатити таксу прије уласка у државе ЕУ.

EES систем се односи на праћење времена и мјеста боравка у ЕУ, како би се осигурало да путници не бораве дуже од 90 дана у периоду од шест мјесеци.

Приликом првог преласка границе, узимаће се биометријски подаци, чиме се елиминише потреба за уношењем печата у пасоше на граничном прелазу. То смањује ризик од злоупотребе идентитета и омогућава носиоцима путних исправа који често прелазе границу да избјегну честу замјену пасоша због попуњености свих страна печатима.

ETIAS систем је такође онлајн формулар у којем се уносе подаци о путној исправи, мјесту боравка, уз додатну таксу у износу од седам евра. Овај формулар ће важити до три године или до замјене путне исправе.

Европска унија планира успоставити ЕЕС систем до 10. новембра ове године, док ће ETIAS систем постати оперативан половином 2025. године.

Грађани БиХ, који посједују путне исправе посљедње генерације с комплетном биометријом, моћи ће користити нове технологије које се најављују.

С обзиром на то да су ови формулари у онлајн форми, ИДДЕЕА БиХ очекује повећану потребу за употребом квалификованог електронског потписа, који је омогућила грађанима БиХ у јулу ове године.

Ове нове мјере имају за циљ отежати криминалцима или терористима улазак у Европску унију с лажним пасошима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана