Процес за злочине на Петровачкој цести тапка у мјесту: Суд заглибио у процедурама

Вељко Зељковић
Процес за злочине на Петровачкој цести тапка у мјесту: Суд заглибио у процедурама

БЕОГРАД - Преживјели у ракетирању колоне српских избјеглица на Петровачкој цести 28 година чекају да се одговорни за овај злочин казне, али ни након што је у јуну прошле године коначно подигнута и потврђена оптужница против четири хрватска пилота и официра, до почетка суђења није дошло.

очетак суђења четворици хрватских пилота због ракетирања колоне српских избјеглица на Петровачкој цести у августу 1995. године и даље је неизвјестан, јер Кривично ванрасправно веће Одељења за ратне злочине у Београду ни након десет мјесеци од потврђивања оптужнице није донијело одлуку да ли ће се оптуженима, који су недоступни српским правосудним органима, судити у одсуству.

Каже ово за “Глас Српске” адвокат преживјелих жртава злочина на Петровачкој цести Душан Братић, који није крио разочарење и огорченост спорошћу суда, упозоравајући надлежне да су чекајући одлуку да ли ће се хрватским пилотима судити у одсуству, преминула двојица оштећених, Душан Дракулић и Душан Белас чије је свједочење пред судом било планирано.

- Једино што могу закључити из до сада виђеног јесте то да је Веће суда за ратне злочине у Београду сигурна кућа за све усташке злочинце. За такав мој закључак постоји поуздан основ не само у овом случају, него и у неким претходним. Проблем превазилази значај овог поступка за Петровачку цесту. И пошто то није ничија приватна ствар, држава и народ Србије, у чије име се суди, треба да сагледају ко суди и у чијем интересу. То је све што имам да кажем - истакао је Братић.   

Према писању београдских новина, у службеној судској биљешци, која је сачињена почетком фебруара, након што су чланови кривичног вијећа одржали сједницу на којој је требало да се донесе одлука о томе да ли ће се хрватским официрима судити у одсуству, наведено је да је вијеће донијело једногласну одлуку да се списи предмета врате поступајућем предсједнику вијећа, за сада без одлуке о наведеном приједлогу.

Приједлог да се поступак против окривљених води у одсуству Тужилаштво за ратне злочине образложило је тврдњом да проток времена од критичног догађаја даје довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или БиХ, која је такође водила процес против окривљених, покренути кривичне поступке против одговорних за страдање цивила 1995. године.

Недоношење ове одлуке био је и разлог да се почетак главног претреса у поступку против четворице бивших хрватских официра и пилота, који је био заказан за 26. децембар, одгоди до даљњег.

Ово је иначе прва оптужница подигнута за ратне злочине у акцији “Олуја”, која је договорена на састанку хрватског војног и државног руководства 31. јула 1995. са циљем протјеривања српског становништва и поруке тадашњег предсједника Хрватске Фрање Туђмана да Срби треба да нестану.

Оптужница

Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло је оптужницу против четири официра Војске Хрватске Владимира Микаца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића за ратни злочин против цивилног становништва на Петровачкој цести и Сводној. Они се терете да су у акцији “Олуја” 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избјеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца, као и у мјесту Сводна код Новог Града у БиХ. За сада је идентификовано 13 убијених у овим нападима, од којих је шесторо дјеце и 24 рањених.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана