Проблем Гудронске јаме у Модричи не јењава: Опасне материје опустошиле улице

Данијела Бајић
Проблем Гудронске јаме у Модричи не јењава: Опасне материје опустошиле улице

МОДРИЧА - Вијест да је ваздух на подручју Модриче опасан по здравље људи улила је страх међу становнике ове општине, од којих многи стрепе и да отворе прозоре, док љекари апелују на грађане да не излазе напоље без пријеке потребе и да, уколико то морају, обавезно ставе заштитну маску.

Након избијања пожара на локалитету Гудронске јаме код Модриче Институт за заштиту и екологију Републике Српске извршио је мјерења квалитета ваздуха на три локације. Резултати мјерења показују да је пожар узроковао испуштање отровних материја у ваздух. Загађујуће материје које прелазе дозвољене вриједности су азот-диоксид, бензен, толуен, ацролеин и хлороводоник и све утичу на ваздух, здравље људи и животну средину, због чега је, како је наведено у записнику овог института, неопходно предузети хитне мјере заштите.

Начелник Модриче Јовица Радуловић истакао је за “Глас Српске” да су по општој ситуацији знали да је квалитет ваздуха компромитован, али не и у којој мјери.

- Мјерења смо наручили одмах по локализовању пожара, тачније у четвртак ујутро, а резултат је стигао у понедјељак у поподневним часовима. С обзиром на то да смо у међувремену предузимали разне мјере и радње на гашењу пожара, у понедјељак ујутро смо наручили ново мјерење, која су показале да вриједности одређених једињења штетних по здравље људи и животну средину падају, али ни приближно у оној мјери у којој би требало - рекао је Радуловић.

Додао је да су одмах по добијању резултата обавијестили све републичке органе од којих очекују да се активно укључе у рјешавање проблема Гудронске јаме.

- Гудронска јама је еколошка бомба чије уклањање се одгађа деценијама и због тога се мора поставити питање одговорности. Мјерења квалитета ваздуха наставиће се и у наредним данима, а о добијеним резултатима јавност ће бити благовремено обавијештена - казао је Радуловић.

Према његовим ријечима, на улице излази само онај ко мора, што показује да народ, у страху од тровања, поштује мјере које је у суботу издао Општински штаб за ванредне ситуације, када је и проглашена ванредна ситуација на дијелу Модриче.

Једна од препорука овог штаба је, казао је он, да буду отказане и све заказане активности и манифестације на отвореном.

- Најближа кућа од Гудронске јаме удаљена је 50 метара ваздушном линијом, док до основне школе има од 150 до 200 метара. Због загађења ваздуха све је под знаком питања па и почетак наставе - рекао је Радуловић.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Бојан Випотник истакао је за “Глас” да су за данас заказали састанак са свим релевантним субјектима да би се договорили о сљедећим корацима.

- Прописани су потребни кораци и обухваћени еколошком дозволом за збрињавање Гудронске јаме, што постоји већ неколико деценија. Несрећни пожар који се десио прије неколико дана је задњи аларм да се то рјешава. Министарство ће наставити да пружа сву стручну и техничку помоћ у вези са проблематиком Гудронске јаме - казао је Випотник.

Урађен је, нагласио је он, и приједлог корака те вршене студијске посјете земљама гдје је сличан проблем успјешно ријешен.

- Међутим, десила се пандемија короне и низ других проблема на глобалном нивоу, што је отежало изналажење најбољих технологија за уклањање гудрона - објаснио је Випотник.

Начелник Службе породичне медицине у Дому здравља Модрича Срђан Давидовић апеловао је на грађане да приликом изласка на улицу обавезно користе заштитне маске.

- За сада није повећан број пацијената са респираторним тегобама које би могле бити посљедице загађења ваздуха. Први симптоми који би указивали на тровање ваздухом су осјећај гушења, односно отежано дисање и пецкање у очима - казао је Давидовић, позвавши све грађане који осјете те и сличне симптоме да се одмах јаве љекару.

На опасности по здравље људи које вребају у случају пожара хемикалија или отпада од хемикалија упозорио је и Институт за јавно здравство РС, који је због посљедњих догађаја изазваних пожарима нарочито на депонијама, узимајући у обзир и случај у Модричи, издао препоруке за поступање грађана. У Институту наводе да у случају пожара, као споредни производи сагоријевања настају штетне хемикалије које уколико се удишу, прогутају или апсорбују кроз кожу могу имати посљедице.

Мјештанин Модриче чији родитељи живе недалеко од Гудронске јаме каже да су сви у страху.

- Стално сам у контакту са родитељима, који не излазе из куће, поготово од када је потврђено да је ваздух загађен. Чак ни прозор не смију накратко да отворе. Понудили смо им да дођу код нас у центар гдје живимо, али не желе ни да чују, то су старији људи - казао је он и додао да његовим родитељима додатно тешко пада и то што је сав њихов труд пао у воду, јер вјерују да је и воће и поврће из њихове баште контаминирано.

У петак, када је био у посјети родитељима, на својој кожи је, каже, осјетио колико је ситуација озбиљна, јер од дима није могао возити, а свуда се осјетио мирис катрана и уља.

- Овај проблем Модричане не мучи од јуче, присутан је годинама, само што није био ових размјера - казао је он, позивајући све надлежне да што прије предузму кораке с циљем рјешавања овог проблема.

Препоруке Института за јавно здравство Српске

Мјере заштите током трајања пожара хемикалија:

- удаљите се од мјеста пожара, уз вјетар даље од извора

- заштитите дисајне органе, покријте нос и уста тканином

- ако боравите у близини, користите маску са заштитним филтером

- склоните се у затворене просторије, избјегавајте подруме

- затворите сва врата и прозоре и искључите вентилацију, пећи, клима-уређаје и вентилаторе

- прозоре и врата, у случају да пропуштају ваздух, затворите љепљивом траком или тканином

- слушајте званична упутства надлежних на радију, телевизији или на друштвеним мрежама

- док траје пожар, не напуштајте безбједно склониште, а ако морате изаћи, заштитите дисајне органе и тијело

- избјегавајте активности на отвореном, а гашење пожара препустите надлежним службама

- заштитите домаће животиње и пчеле

Симптоми који захтијевају посјету љекару:

- необјашњива иритација коже или очију

- мучнина

- дезоријентација

- потешкоће са дисањем

- пецкање у носу, грлу и плућима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана