Признао злочин против Срба па осуђен на годину затвора

Срна
Признао злочин против Срба па осуђен на годину затвора

Вијеће Окружног суда у Добоју прихватило је данас споразум о признању кривице Хариса Скелића, оптуженог за физичко злостављање српских цивила у логорима на подручју Дервенте, којим је предвиђена казна од годину дана затвора.

Споразумом се Окружним јавним тужилаштвом Добој Скелић се обавезао да четворици оштећених исплати по 2.500 марака.

Оптужницу терети Скелића да је као припадник 102. бригаде Хрватског вијећа обране Дервента од маја до јуна 1992. у логорима "Рабић" и "Поље" физички злостављао цивиле српске националности.

У оптужници је наведено да је у овим кривичним дјелима учествовао и брат близанац оптуженог, Мурис Скелић, који није доступан правосуђу у Добоју.

Окружни тужилац Мерсиха Мехмедагић затражила је да Скелићу буде продужен притвор, чему се успротивио бранилац Драган Радовић, који је од Суда затражио да оптуженом буду одређене мјере забране јер су му одузети амерички и хрватски документи, преноси Бирн.

Према ријечима Мехмедагићеве, оштећени у овом предмету сагласни су с потписаним споразумом.

Харис Скелић се од октобра прошле године налази у притвору у Добоју. Претходно је био у Минхену у екстрадиционом притвору од 16. августа.

Оптужени има адресу у САД, гдје је радио као возач аутобуса. Поред САД, има и држављанство Хрватске, док је Суд констатовао да се никад није исписао из држављанства БиХ.

Суд ће на наредном рочишту, у понедјељак, 12. фебруара, објавити пресуду и одлуку о притвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана