Привредници на састанку код Додика: Да ли ће доћи до новог договора о минималцу? (ФОТО)

ГС
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Представници Уније удружења послодаваца РС и Привредне коморе данас су се састали са руководством Републике Српске у Палати предсједника у Бањалуци, а тема састанка је висина минималне плате у РС.

Састанку присуствују предсједник РС Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, министарка финансија Зора Видовић, привреде и предузетништва Војин Митровић, рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и представници Уније послодаваца и Коморе, Саша Тривић и Перо Ћорић.

Унија послодаваца Републике Српске и Привредна комора РС упутили су 19. јануара иницијативу институцијама Републике Српске за суспензију одлуке о најнижој плати за 2024. годину.

Данас би представници обе страде требало да се усагласе о договору, који ће бар дјелимично узети у обзир захтјеве привредника, или ће им бити предложене мјере финансијских или неких других олакшица.

Од 1. јануара ове године најнижа плата у РС повећана је на 900 КМ, а до тада је износила 700 КМ.

Одлуку о повећању донијела је Влада РС јер претходно није било сагласности Савеза синдиката РС и Уније послодаваца РС.

Унија послодаваца РС је навела да је захтјев за суспензију одлуке о повећању минималца у РС упућен "на захтјев великог броја послодаваца чије је пословање угрожено".

У одговору на иницијативу предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да пословање у Републици Српској "није и неће бити угрожено", а да ће власт помоћи послодавцима који буду претрпјели већи економски удар због повећања минималца, пише Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана