Припадници ЕУФОР-а стигли у Mостар

Срна
Припадници ЕУФОР-а стигли у Mостар

МОСТАР - У Мостар су стигли припадници ЕУФОР-а у више возила, јавио је дописник Срне.

Припадници ЕУФОР-а стигли су синоћ, а за сада нема потврде да ли је у питању појачано присуство због најављених протеста на ентитетској граници између Мостара и Невесиња.

На ентитетској линији на магистралном путу Мостар-Невесиње данас у 18.00 часова биће одржано протестно окупљање и тридесетоминутна обустава саобраћаја након што је забрањен скуп испред Суда и Тужилаштва БиХ у Сарајеву у знак подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Организатори су позвали грађане са подручја источне Херцеговине да се у што већем броју окупе на ентитетској линији код Невесиња и искажу своје незадовољство због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића.

Организатори на скупу очекују грађане из Требиња, Гацка, Берковића, Љубиња, Билеће и Невесиња.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ позвао је грађане у Републици Српској да се данас окупе на раније најављеним локацијама у Републици Српској ради подршке институцијама Српске, јер је политичко Сарајево забранило мирни протест у федералном Сарајеву.

Из Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево саопштено је да је забрањено одржавање за данас планираног протеста испред Суда и Тужилаштва БиХ “због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога”.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић је 24. августа поднио захтјев за одржавање мирног скупа испред зграде Тужилаштва БиХ због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Подршку Додику и Лукићу пружили су представници удружења проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата али и бројних других невладиних организација који су најавили присуство на протестима, као и представници странака владајуће коалиције у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана