Принц Александар: Српска застава ће се заувек поносно вијорити

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Принц Александар Карађорђевић честитао је Дан српског јединства, слободе и националне заставе грађанима Србије, Републике Српске и свим припадницима српског народа широм свијета, истичући да ће се српска застава поносно вијорити заувијек - док Срби постоје.

Подсјетивши да се овај празник обиљежава 15. септембра, на годишњицу пробоја Солунског фронта, принц Карађорђевић је навео да је српска застава насљеђе свих који су градили земљу и предавали тај барјак из руке у руку, од једне генерације другој, да траје до данас, саопштено је из прес-службе Краљевског двора.

"И наставићемо да га прослеђујемо, предаћемо га нашим унуцима, да нас и даље окупља, уједињује и подсећа ко смо – народ који изнад свега љуби и поштује слободу са узвишеним вредностима правде и истине као моралним начелима и завештањем на које сви треба да будемо поносни", навео је принц Александар Карађорђевић.

Он сматра да данашње генерације треба да наставе нит започету у давна времена, стварајући сопствену заоставштину којом ће се се потомци поносити.

"То можемо да учинимо само ако смо уједињени, ако заједно радимо за бољу будућност и напредак наше отаџбине", нагласио је принц Александар.

Он је указао на то да је српски народ од средњег вијека до овог времена заставу увијек волио и дубоко поштовао као највећу светињу.

Заставу су, како је истакао, војници током ратова називали својим "ратним другом" и бранили је срчано и одлучно, не обазирући се на сопствене животе да би је сачували.

"На дан када се сећамо херојских војника са Солунског фронта треба да се подсетимо и добро познате чињенице да су јунаци, који су прошли и голготу и васкрсење, кроз сву муку успели да сачувају све своје пуковске заставе - свих 51 које је мој прадеда, краљ Петар Први предао трупама јуна и новембра 1911. године", навео је принц Александар.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, Србија и Република Српска заједнички обиљежавају.

Овај празник установљен је 2020. године као дан сјећања на Пробој солунског фронта у Првом свјетском рату. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана