Приједорска скупштина усвојила резолуцију о неприхватању одлагалишта на Трговској гори

Срна
Приједорска скупштина усвојила резолуцију о неприхватању одлагалишта на Трговској гори

ПРИЈЕДОР - Одборници Скупштине града Приједор једногласно су усвојили Резолуцију о неприхватању изградње одлагалишта нуклеарног отпада у општини Двор у Хрватској у непосредној близини Републике Српске и БиХ.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић рекао је да овај пројекат угрожава готово 300.000 становника у БиХ, а у Хрватској десет пута мање.

"Сматрам да јавност није довољно упозната о томе да би на Трговској гори требао да буде одложен нуклеарни отпад, односно гориво из Нуклеарне електране Кршко које ће се допремати сваких 18 мјесеци и та ће се количина повећавати и временом ће представљати све већу опасност за оне који ту живе", указао је Ковачевић.

Он је додао да је Хрватска у том послу од 2015. године и да је БиХ изгубила неколико година и тек се након двије-три године проговорило о овој теми, али да је боље рећи икад него никад.

"Онај ко је у Хрватској бирао, добро је изабрао за њих, а то је најгора локација за нас. Било би добро да наш правни тим искористи све механизме и да нам до знања да ли ћемо ми успјети да осујетимо намјере Хрватске, а ако неће морамо размишљати о неким другим методама", истакао је Ковачевић.

Ковачевић је предложио да се организује протесна шетња до Новог Града и тиме јавости у Хрватској, а и Европи и свијету, покаже противљење тој намјери.

Одборник Младен Кулунџија истакао је да је овом резолуцијом упућен позив да се обрати пажња на 250.000 становника који живе на овом подручју и који не прихватају одлагање нуклеарног отпада на самој граници.

"Ово треба да буде прва резолуција и први темељ како да се боримо против тога и да дамо подршку експертском тиму БиХ у борби против овог проблема", рекао је Кулунџија новинарима.

Кулунџија је изразио задовољство усвајањем резолуције, наводећи да је током протекле седмице предложио Савјету за безбједност града да се њен текст да на усвајање одборницима Скупштине града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана