Приједлог закона Вагнерове корак ближе ка усвајању

Срна
Приједлог закона Вагнерове корак ближе ка усвајању

ВАШИНГТОН - Замјеник члана Комисије за спољне послове Представничког дома Конгреса САД Ен Вагнер издала је саопштење након што је Комисија усвојила њен Закон о подржавању Дејтонског мировног споразума кроз санкције, према ком казнене мјере могу бити уведене свим домаћим и страним актерима који угрожавају стабилност БиХ.

Она је навела да представља највећу “босанску” заједницу изван БиХ и да су њени бирачи веома забринути због кризе код куће.

Вагнерова је истакла да “цинични етно-националистички политичари” желе да искористе наредне опште изборе у БиХ за продубљавање подјела, а српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика је оптужила за сецесионизам и подршку власти предсједника Русије Владимира Путина.

“САД је очајнички потребан снажан и употребљив економски механизам како би се управљано екстремно нестабилном ситуацијом у сљедећих неколико мјесеци”, нагласила је Вагнерова.

Према њеним ријечима, сада је вријеме за дјеловање.

“Мој предлог закона кодификује и налаже кључне санкције са циљем рада на политичкој кризи и корупцији у БиХ. Пред октобарске изборе, Закон о подржавању Дејтонског мировног споразума кроз санкције послаће неопходан сигнал одвраћања како унутрашњим тако и спољним актерима који желе да дестабилизују БиХ”, написано је у саопштењу.

Вагнерова је додала да ће САД уводити тешке казне за пријетњу суверености, терторијалном интегритету и мултиетничком карактеру БиХ, уз напомену да је захвална Комисији на усвајању приједлога и да се нада да ће цијели Представнички дом што прије моћи да гласа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана