Приједлог закона о спречавању сукоба интереса иде по хитном поступку

Срна
Приједлог закона о спречавању сукоба интереса иде по хитном поступку

Парламентарнa скупштинa БиХ прихватила је данас да се по хитном поступку разматра Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ чији је предлагач Савјет министара.

За хитну процедуру гласао је 21 посланик, четири су била против док је седам посланика било уздржано.

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Маринко Чавара, отварајући хитну сједницу, честитао је 8. март - Међународни дан жена и извинио се што је данас сазвана хитна сједница.

Чавара је рекао да сједници присуствују 32 посланика и да постоји кворум за рад и одлучивање.

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза истакао је да су ипспуњене све претпоставке да се по хитном поступку разматра овај закон с обзиром да су сви свјесни краткоће рока.

Шеф Клуба СДА Шериф Шпаго је током расправе о хитној процедури подсјетио на закон сличног садржаја који је у процедури којег је предложио његов клуб те да је тај законски акт требало прво разматрати.

Посланик ДФ Златан Бегић рекао је да је начин сазивања хитних сједница врло опасна пракса, док је посланик Јасмин Емрић истакао да је ријеч о закону који је био хитан и прије годину дана те навео да је законски акт нетранспарентно усаглашен и да не зна да ли су испошт

Посланик СДС-а Дарко Бабаљ је током расправе о хитној процедури рекао да се опозиционим странкама не дозвољава да буду "европејци", те да није имао довољно времена да се припреми за данашњу сједницу.

"Заказана је хитна сједница на празник жена и да се извиним женама које раде у парламенту да морају доћи", рекао је Бабаљ, изразивши увјерење да је ријеч о пристиску да се овај европски закон мора данас ријешити и наводећи да то није добра пракса.

Посланик Народа и правде Миа Карамехић Абазовић истакла је да се Бабаљ не треба бринути за права жена, наводећи да управо није био присутан јуче када се у организацији парламента управо о тим правима разговарало.

Посланик ДФ-а Милан Дуновић навео је да се закон односи искључиво на ниво БиХ и да хитна процедура није добра због мањкавости предложеног закона, те замолио предсједавајућег да не шаље обавјештења о одржавању сједница пола сата прије њеног одржавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана