Приједлог закона о спољним пословима БиХ: Акт пун замки, под лупом све одредбе

Маријана Миљић Бјеловук
Приједлог закона о спољним пословима БиХ: Акт пун замки, под лупом све одредбе

САРАЈЕВО - Приједлог закона о спољним пословима БиХ наћи ће се на дневном реду сједнице Представничког дома Парламента БиХ 21. септембра, а поједини посланици из Српске већ сада поручују да у том акту има много недоречености те да за тренутни садржај тог законског рјешења неће дизати руку.

Посланик ПДП-а у Представничком дому Мира Пекић рекла је да је добила приједлог поменутог закона који је и прочитала.

- Већ након првог читања извјесно је да ћемо морати сјести и озбиљно разговарати не само са онима који пишу закон већ и оним који се разумију у спољну политику и све што је везано за акт о спољним пословима и интерес Српске - поручила је Пекићева.

Поменути закон, наводи она, је у првом читању пред посланицима Представничког дома.

- Јасно је да ћемо тек након што анализирамо закон моћи уложити амандмане и примједбе. Интерес Српске се мора сачувати и све оно што је везано за надлежност Српске мора остати јасно дефинисано у том закону - поручила је Пекићева.

Ако БиХ није имала до сада тај закон, наглашава Пекићева, не мора ни у кратком року и преко ноћи да добије закон о спољним пословима.

- Мислим да је Савјет министара БиХ чисто са себе посао о питању тог акта скинуо и дао нама у Представнички дом. Они су одрадили оперативни дио посла. Значајну пажњу посветићемо овом закону. Јасно је да ћемо амандманима и приједлозима другачије формулисати неке ставке - рекла је “Гласу Српске” Пекићева, која сматра и да поменути закон у предвиђеном облику за сада неће проћи.

Према ријечима посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сање Вулић, колико је њој познато, министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац је изнио одређене примједбе за које је министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић рекао да ће бити усвојене. То је, како каже, Конаковић недавно истакао и током састанка владајуће коалиције.

- Да ли је то и учињено, стварно не знам, јер још нисам прочитала овај приједлог закона, једино што могу рећи јесте да га представници Српске, поготово не они из СНСД-а, неће прихватити уколико наше примједбе не буду усвојене - истакла “Гласу Српске” Вулићева.

Сличан став изнио је и њен партијски колега и посланик Милорад Којић наводећи да ће, када буде детаљно изучио овај документ, моћи и дати свој коначни суд, додајући да сигурно неће подржати било какве законске акте који би на било који начин могли ограничити досадашње надлежности Српске. 

Нацрт закона о спољним пословима БиХ утврђен је на сједници Савјета министара 11. маја ове године, а која је од стране појединих министара на нивоу БиХ оцијењена као историјска.

Међутим, након тога Српска је негодовала о питању поменутог закона јер он, како је тада поручено, не иде у корист Републике.

Правници

Правни стручњаци су још у мају навели да је значајан број одредаба Нацрта закона о спољним пословима БиХ супротан Уставу БиХ. Тада је и поручено да се тим актом жели измјестити фактичко одлучивање и управљање спољним пословима из Предсједништва БиХ, институције која је једино надлежна за то, и смјестити у Министарство иностраних послова Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана