Приједлог закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у складу с Уставом Српске

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Приједлог закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, по хитном поступку, у складу је са Уставом Републике Српске, правним системом Српске и Правилима за израду закона и других прописа Републике Српске, наведено је у мишљењу које је данас утврдила Влада Српске.

У мишљењу је утврђено да постоји уставни основ за доношење овог закона.

Влада је у мишљењу констатовала да се овим законом, ради заштите Уставом загарантованих права Републике Српске, као и заштите Српске од одлука које ће се евентуално доносити без судија именованих из Републике Српске, прописује да се одлуке Уставног суда БиХ неће примјењивати и извршавати на територији Српске све док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о Уставном суду БиХ.

Ова мјера посљедица је чињенице да је Уставни суд БиХ у понедјељак, 19. јуна, донио одлуку којом је измијенио Правила тог суда и брисао одредбу члана 39 који прописује да се сједница Уставног суда у пленарном сазиву којој не присуствују најмање троје судија, које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ, и најмање један судија којег је изабрала Народна скупштина Српске одгађа, с тим да ће се у случају понављања исте ситуације без оправданих разлога наредна сједница одржати, наведено је у Мишљењу.

"Из овога јасно произлази да је Уставни суд одржавање пленарне сједнице /сједнице свих судија тог суда/ условио тиме да сједници треба да присуствује најмање троје судија изабраних из ФБиХ и најмање један судија изабран из Републике Српске, с тим да ће се у случају понављања исте ситуације без оправданих разлога наредна сједница одржати. Тај услов мора бити испуњен шта год да је предмет одлучивања на пленарној сједници, укључујући доношење измјена Правила Уставног суда", истакнутно је у Мишљењу.

Осим тога, Уставни суд БиХ донио је Правила, којима је регулисао питања која би требало да се утврђују искључиво законом.

"Ту се прије свега мисли на надлежност, финансирање, организацију Уставног суда, неспојивост функције судије Уставног суда, имунитет и престанак вршења функције судије Уставног суда и друга питања која не могу бити предмет Правила. Такође, осим ових питања, законом о Уставном суду БиХ потребно је регулисати начин избора судија Уставног суда, које према важећем уставном рјешењу бира предсједник Европског суда за људска права и који не могу бити држављани БиХ или било које сусједне државе", пише у мишљењу, те истиче да је из тих разлога неопходно донијети закон о Уставном суду БиХ, а Правилима Уставног суда требало би да се утврде само процесне радње Уставног суда БиХ.

Влада је у свом мишљењу потврдила и разлоге хитности за доношење предметног закона по хитном поступку, а општи интерес је садржан у чињеници да се одлуком Уставног суда БиХ о измјени Правила Уставног суда БиХ проузрокују штетне посљедице за рад органа и организација Српске, стварају могућности за сазивање сједница и доношење одлука без судија изабраних од Народне скупштине Републике Српске и тиме урушавају уставне надлежности Републике Српске.

Влада је у мишљењу контатовала да нису установљени обавезујући секундарни извори права ЕУ који су релевантни за предмет регулисања достављеног приједлога закона, због тога у Изјави о усклађености стоји оцјена "непримјењиво".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана