Приједлог лидера СДС-а пут ка обесмишљавању Српске: Опасне идеје о имовини

Вељко Зељковић
Приједлог лидера СДС-а пут ка обесмишљавању Српске: Опасне идеје о имовини

БАЊАЛУКА - Уколико би био спроведен приједлог СДС-а да општа добра у јавној употреби, па и природна богатства, буду у власништву и уписана на локалне заједнице, то би представљало увод у стварање унитарне БиХ, у којој би фактички постајала само два нивоа власти, јединице локалне самоуправе и државни ниво. У том случају Република Српска не би имала никакву улогу, осим фолклорне.

Наводи ово дио правника с којима је “Глас Српске” контактирао, упозоравајући да је овај приједлог предсједника СДС-а Милана Миличевића опасан, али и правно неутемељен, те да иде на воду Кристијана Шмита и бошњачких партија које покушавају да ентитетску имовину прогласе државном.     

- Узмите и погледајте шта пише у законима који регулишу ову област па ћете видјети да јавна добра припадају ентитетима. Тако је, уосталом, дефинисано и самим Уставом БиХ. Да ли се ово Миличевић припрема да прихвати наметнути закон Кристијана Шмита - запитали су се они.

Како наводе, вјероватно на овај начин лидер СДС-а жели да омекша став јавности, причама о злоупотреби јавних добара, те да направи “пролаз” за рјешење које би у некој блиској будућности могло бити наметнуто од стране међународне заједнице, а тиче се имовине.  

- Уставом Српске је јасно дефинисано да све то припада њој, да ли се ради о општим добрима, природним ресурсима... И нормално је да, када ово питање око имовине не буде спорно и предмет политичких несугласица на нивоу БиХ, јер из Сарајева покушавају да је отму и прогласе државном, онда ће и Република Српска сигурно на ове приједлоге другачије гледати - истакао је за наш лист један од правника.    

Тада ће, како каже, бити нормално да се локалним заједницама, сходно њиховим потребама, ставе на располагање одређене ствари, али то сигурно не могу бити шуме, обале, воде, рудници...

- То су будалаштине. Не могу их другачије назвати. Бркају се ствари. СДС је својевремено у свом програму под именом “Јака општина, јака држава”  навео да ће се трудити да што више ојачају локалне заједнице. И то није спорно. Али не на овај начин који тренутно иде на воду ономе што покушава Шмит спровести. Приједлог Миличевића, у овом тренутку, несумњиво подрива положај Републике Српске, дестабилизује њен преговарачки потенцијал. Само је питање да ли то лидер СДС-а ради свјесно или из незнања. Желим вјеровати да је ово друго, да га је неко погрешно информисао и савјетовао - истакао је наш саговорник.

Наводи и да, уколико су поједине општине незадовољне новчаним накнадама које добијају јер се на њиховом простору експлоатише шума или нека ријека, онда би требало да разговарају и преговарају с властима и представницима јавних предузећа да оне буду повећане.

И из СНСД-а су поново оштро критиковали Миличевићев приједлог наводећи како је он непромишљен, али и опасан. Према ријечима делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ Сњежане Новаковић Бурсаћ, ријечи лидера СДС-а код ње, прије свега, изазивају невјерицу и нелагоду, јер приједлози да се развласти Република Српска долазе од лидера некад државотворне странке.

- Не могу вјеровати да он не зна до чега би довело то што он предлаже, и то у времену када наше руководство води жестоке политичке борбе да сачува имовину Српске, која јој се покушава отети. Вјерујем да је и тренутак свјесно изабрао. Он би требало да зна и да се шуме, вода и друге ствари не могу водити као власништво локалних заједница, што он отворено предлаже. Неке ствари се могу дати само на коришћење. Миличевић на овај начин индиректно поручује да би требало укинути “Воде Српске” или “Шуме Српске”. Шта је сљедеће - запитала се она.

Појашњење

Због става да општа добра у јавној употреби, природна богатства, треба да буду у власништву и уписана на локалне заједнице, предсједник СДС-а Милан Миличевић нашао се под жестоким ударом. Тим поводом, Миличевић је за Српска инфо, а појашњавајући свој приједлог, истакао да се СДС само залаже за децентрализацију. Како је поручио, шта је нормалније и природније од тога да шумама Романије газдују општине којима оне припадају или да пољопривредним добрима у Семберији газдује град Бијељина?

- Требиње и Билећа требало би да имају највише користи од својих водних потенцијала умјесто што добијају мрвице - истакао је Миличевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана