Прихваћен Кнежевићев захтјев за пензионисање, одбијена расправа о члану 39

Г.С.
Прихваћен Кнежевићев захтјев за пензионисање, одбијена расправа о члану 39

САРАЈЕВО - Прихваћен је захтјев Златка Кнежевића, судије и потпредсједника Уставног суда БиХ, да оде у пријевремену пензију, сазнају "Независне новине".

Истовремено, одбијен је његов захтјев да се на дневни ред сједнице уврсти расправа о члану 39 Правила о раду Уставног суда БиХ, који је ова правосудна институција обрисала, а који је гласио да се сједнице не могу одржавати без пленума, односно ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија којег је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Кнежевић је, подсјетимо, обавијестио предсједника Народне скупштине Републике Српске (НС РС) да ће поднијети захтјев за пријевремено пензионисање са 31. децембром ове године, када стиче први услов за то.

С друге стране, фамозни члан 39 каже да се сједница Уставног суда одржава ако је присутно најмање троје судија из ФБиХ и најмање један судија којег је бирала Народна скупштина РС.

Одлука Суда да избаци тај члан изазвала је лавину незадовољства у Српској, па је тако Народна скупштина Републике Српске усвојила Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, а којим се налаже да се све даље одлуке и прописи Уставног суда БиХ неће примјењивати на територији Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана