Приходи од ПДВ-а годинама хране бирократску аждају

Н1
Приходи од ПДВ-а годинама хране бирократску аждају

БАЊАЛУКА - 10 милиона КМ дневно оде на криминал и корупцију, процјене су стручњака. Социјалне правде многи се сјете пред изборе, али имплементација пројеката важних за грађане проблематизира се углавном након избора. Диференцирана стопа ПДВ-а, тема је више од 10 година.

Осамнаест година, дакле пунољетство за Закон о порезу на додату вриједност у БиХ. Уз козметичке, није трпио суштинске промјене. 17% ПДВ-а грађани плаћају и за храну за бебе, хљеб и млијеко, али и за луксузна возила, јахте, накит. Хуманитарци у јавним кухињама оддахнули су када је прошле године, укинут ПДВ на донирану храну. Очекивали су веће ефекте:

- Ја сам већ причао људима о шлеперима хране који долазе у јавну кухињу, али сам се разочарао и ја и они. Имплементација закона је јако спора. Ми смо самоиницијативно звали све могуће фирме које познајемо и причали им о закону, о ономе што је омогућила држава. 90% и више фирми о томе ништа нису знале, каже Мирослав Субашић из Мозаика пријатељства Бањалука.

Храна и стан, основне људске потребе. Куповина прве некретнине мора бити ослобођена од плаћања ПДВ-а, кажу у ПДП-у. Иницијативу је прошле године покренуо СНСД-ов министар финансија и трезора Срђан Амиџић. Данас је актуелизира економиста и политичар Бојан Кресојевић. Држава треба појединцу да врати 17% новца за стан до 60 м2, или кућу до 200 м2 уколико се ради о првом власништву. То би, сматра Кресојевић била подршка породици, а има и рјешење за недостајући новац у буџету.

- Игре на срећу су изузете од ПДВ-а и плаћа се порез на игре на срећу који износи три пута мање од ПДВ-а. Само за територију РС 300 милиона КМ су мањи приходи буџета зато што кладионице не плаћају довољно пореза, с друге стране ми наплаћујемо од људи који желе да граде своју кућу. За нову БиХ то је процјењени износ милијарду КМ које штедимо кладионицама и та средства требамо искористити да помогнемо младим људима, сматра Бојан Кресојевић, предсједник Економског савјета ПДП-а. 

УИО БиХ дала је већ зелено свјетло за поврат ПДВ-а за куповину првог стана или куће, чека се Управни одбор, те законодавна тијела.

- Формирана је радна група у УИО, направљен је први нацрт закона, то може бити корисно, ту није замишљено ослобађање, већ је замишљена процедура поврата ПДВ-а. УО УИО се није састајао од фебруара. (Н1: Постоји ли нека блокада рада УО УИО?) - То морате питати УО, ја вам нажалост немам на то одговор, каже Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ

Није било позитивних одговора ни на бројне раније иницијативе на укидања ПДВ-а, или пак диференцирану стопу тог пореза.

- Да је то све до сада усвојено, мислим да у овом тренутку не би било ПДВ-а ни на шта у БиХ, казао је Ковачевић.

Савјет министара БиХ подржао је иницијативу за укидање или поврат ПДВ-а на лијекове и медицинска средства, но…

Н1: Значи Управа се изјаснила на ову иницијативу Савјета министара за лијекове негативно?

Ратко Ковачевић: Тако је.

Појашњава да с обзиром да је слободно тржиште, нема гаранција да ће директну корист од промјене или укидања ПДВ-а на лијекове или пак беби храну и опрему, имати грађани. Економисти пак не вјерују у политичке флоскуле.

Политичка демагогија. Врло добро политичари знају да се то не може урадити. Политичари знају да се управо страни кредитори прво намирују из УИО, фактички не можете то урадити без њихове сагласности урадити. Знали су то од почетка, али су ту причу продавали популистички, рекао је Драшко Аћимовић, економиста.
Приходи од ПДВ-а годинама хране БХ бирократску аждају. На крају 2023. први пут је у једној години прикупљено преко 10 милијарди КМ од индиректних пореза. Више од 500 милиона него 12 мјесеци прије, инфлација је појела новац грађана, нахранила државу, пише Н1.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана