Прича о злоупотребама добија наставак: Мухић желио да управља свима

Маријана Миљић Бјеловук
Прича о злоупотребама добија наставак: Мухић желио да управља свима

ШТУТГАРТ - Од бившег генералног конзула БиХ у Штутгарту Бегана Мухића, који је под истрагом правосудних органа због сумње да је злоупотријебио донације које је добио од Њемачке за организовање допунске школе, нисмо добили нити марку. Срамота је и што министар иностраних послова Елмедин Конаковић ћути на све неправилности које су се дешавале у том дипломатско-конзуларном представништву.

Наведено је ово у допису који је стигао у редакцију “Гласа”, а који потписује група учитељица Савеза бошњачких допунских школа у Штутгарту. Исти допис насловљен је и на адресу Конаковића.

- Нисмо имали никаквих проблема све док на чело генералног конзулата није дошао Мухић и Едина Јусуфовић. Из медија смо сазнали да се води истрага и да је велика сума новца у питању. Ми смо углавном радиле бесплатно и најбоље што знамо. Проблеми су настали због новца и политике. Мухић је хтио да руководи свима нама уз помоћ Јусуфовићеве - наведено је у писму.

За новац и све злоупотребе, учитељице наводе да нису знале, али подвлаче да је жалосно да су људи попут Мухића и Јусуфовићеве радили у конзулату и представљали БиХ.

- Они су само мислили на себе. Јусуфовићева сада, након четири године, неће да има никакав контакт са нама. Не јавља се на телефон, нити одговара на и-мејлове, а све док је имала користи, била је доступна - наведено је у писму.

Према њиховим информацијама, Савез допунских школа добија је новац од конзулата, али наглашавају да не знају како је и коме даље дијељен новац.

- Надамо се да ће правосудне институције што прије открити праве кривце и одговорне за превару Њемачке. Љага је бачена и на нас. Неко је узимао новац који је био намијењен за школовање дјеце - наведено је у писму, али и позван Конаковић да се изјасни о овом питању, те да је срамота што то није урадио до сада.

“Глас Српске” је почетком ове године писао да Агенција за истраге и заштиту (СИПА) истражује како је потрошен новац који су њемачке власти дале Савезу бошњачких допунских школа у Штутгарту, на чијем је челу Харис Халиловић. Новац је поменутом савезу дозначаван у периоду од 2019. године, односно за вријеме док је на челу конзулата био Мухић.

- Стигао нам је допис СИПА у којем траже на увид одређена документа у вези са суфинансирањем допунске наставе на матерњем језику за дјецу исељеника из БиХ на подручју њемачке покрајине Баден-Виртемберг. Сва документа ће им бити достављена у најкраћем могућем року - казала је тада “Гласу” генерални конзул у Штутгарту Вера Сајић.

И нерад под лупом полиције

СИПА поред злоупотреба трошења донација које је добио од Њемачке истражује и нерад Бегана Мухића јер је, према информацијама “Гласа”, док је обављао ту функцију, више времена проводио у Живиницама него у том њемачком граду. Поред тога, Мухић, који је кадар СДА, службени аутомобил користио је у приватне сврхе, а стан у власништву ДКП-а је издавао и присвајао новац од наплаћене станарине.

Према документу који је у посједу “Гласа”, СИПА је по наредби Тужилаштва БиХ затражила од Министарства спољних послова да им достави све сагласности које су дали Мухићу за напуштање Њемачке у периоду обављања мандата генералног конзула, односно од јануара 2019. до 31. марта прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана