Пресуде у вези са расподјелом прихода УИО годинама на чекању: Српска неће одустати од својих милиона

Маријана Миљић Бјеловук
Пресуде у вези са расподјелом прихода УИО годинама на чекању: Српска неће одустати од својих милиона

БАЊАЛУКА - Република Српска очекује да ће за мјесец и по на њен рачун коначно лећи 30 милиона марака по основу правоснажне пресуде којом је Управа за индиректно опорезивање (УИО) обавезна да јој исплати тај новац те да ће Суд БиХ једном за свагда прекинути праксу пролонгирања својих одлука.

На основу правоснажне пресуде Суда БиХ за измирење дуга по основу расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину, УИО је обавезана да исплати Српској око 30 милиона марака са каматом. Српска је још прије пет година заплијенила са рачуна УИО скоро 4,7 милиона марака па је Суд у више наврата одгодио извршење рјешења, а према најновијој њиховој одлуци рок за наплату је 11. јун ове године.

Како сазнајемо од извора блиских Управном одбору УИО о извршењу правоснажне пресуде није било ријечи у претходној години на сједницама УО и Савјета министара.

- О тој теми биће сигурно ријечи у мају. Пресуда једном мора бити извршена, нема смисла стално је пролонгирати. О томе став мора да заузме УО УИО и Савјет министара - рекао је извор “Гласа Српске” близак УО УИО.

И министарска финансија РС Зора Видовић очекује да ће коначно ове године Српска добити својих 30 милиона марака са каматом, јер је то дефинисано и правоснажном пресудом Суда БиХ.

- Суд своју правоснажну пресуду је сам одгађао већ неколико пута. Ми смо се жалили на судију, писали смо ВСТС-у и предсједнику Суда БиХ, али ништа није помогло. Очекујемо да то буде разријешено ове године и да Српској 11. јуна буде дозначено 30 милиона марака - рекла је “Гласу Српске” Видовићева и подсјетила да су настојали да постигну вансудски споразум о измирењу обавеза са Министарством финансија ФБиХ, имајући у виду да је ријеч о новцу који је расподјелом УИО припао ФБиХ, а требало је РС.

Чињеница да Суд БиХ сам своју одлуку пролонгира, наглашава Видовићева, говори о држави у којој живимо и њеном судству.

- Све смо учинили што смо могли. И даље ћемо, ако правоснажна пресуда не буде извршена, писати и жалити се те трагати на све стране да та пресуда коначно једном засвагда буде извршена. Да је којим случајем обрнута ситуација, односно да се правоснажна пресуда односи на ФБиХ, она би била извршена истог дана - закључила је Видовићева.

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић подсјетио је да је приликом запљене новца 2018. године са депозитног рачуна скинуто 1,7 милиона марака.

- То је велики проблем. На посљедњој сједници Управног одбора УИО донесена је одлука да ми скројимо приједлог на који начин да то буде ријешено, односно да ми добијемо та средства па да их грађанима и правним лицима можемо вратити, јер је ријеч о њиховом новцу - рекао је “Гласу Српске” Ковачевић. Проблеми

И дио извјештаја о раду УИО БиХ за прошлу годину посвећен је управо тужбама због заплијењеног новца са депозитног рачуна 2018. године.

- Суочени смо са проблемима у благовременом извршавању поврата новца по основу положених готовинских депозита за осигурање дуга, а који су посљедица извршене пљенидбе средстава прије донесених одлука. Банке у систему јединственог рачуна у 2022. започеле су пљенидбу новца са депозитног рачуна за осигурање дуга по запримању правоснажних извршних рјешења од стране Суда БиХ. То све додатно усложњава ситуацију - наведено је у извјештају о раду УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана