Пресудан састанак за европски пут

Маријана Миљић Бјеловук
Пресудан састанак за европски пут

САРАЈЕВО - Лидери странака које чине власт на нивоу БиХ требало би данас да се састану у Мостару, а како сада ствари стоје, ти разговори су посљедња шанса за европски пут БиХ.

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Маринко Чавара, који је и кадар ХДЗ-а БиХ, рекао је да ће данас бити одржан састанак страначких лидера који чине власт на нивоу БиХ, а одмах дан након тога и сједница Представничког дома Парламента БиХ.

Чавара вјерује да има довољно времена за договор о реформским законима које од БиХ тражи ЕУ за отварање приступних преговора.

- Било је увјеравање од свих европских званичника који су долазили у посјету да треба да покажемо спремност на договор, политички напредак и да покажемо да желимо ући у европски круг земаља и да ће преговори бити отворени 21. марта. Имамо времена да донесемо законе, вјерујем да ће састанак у Мостару донијети резултате - рекао је Чавара.

Пред БиХ су постављени услови које треба испунити да би ЕУ одлучила да отпочне преговоре са БиХ. Од практично четири услова која приоритетно треба ријешити БиХ је испунила два и то отворила преговоре са Фронтексом и усвојила Закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

За позитивну одлуку ЕУ неопходно је да домаће власти усвоје још два закона и то закон о судовима БиХ и закона о сукобу интереса. Око ова два закона постоје спорења, јер када је ријеч о закону о судовима, споран је и сам назив тог рјешења, односно да ли он треба да носи назив закон о суду или о судовима, а поред тога спорно је и сједиште будућег апелационог одјељења суда БиХ, јер власти из Српске заговарају да то буде Бањалука, док Бошњаци, али и странци, траже да сједиште буде у Источном Сарајеву.

Када је ријеч о закону о сукобу интереса спорно за Српску је то што се тај евентуални закон односи и на ентитете, на шта Република не пристаје.

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је да ће ова странка иступити из процеса усвајања докумената неопходних за европски пут БиХ ако Кристијан Шмит наметне било шта.

- Уколико случајно донесе одлуку о имовини, која је неправна од самозваног лица, донијећемо одлуку о независности. Ово није условљавање, само желимо да радимо у складу са уставним надлежностима - рекао је раније Додик.

Нагласио је и да је разумио и лидере осталих странака, партнера на нивоу БиХ, да сматрају да није прихватљиво да Шмит наметне било шта у вези са изборним процесом у БиХ.

Мотиви

На посљедњем састанку лидера странака које чине власт на нивоу БиХ, а који је одржан у Сарајеву почетком фебруара, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да ако се лидери договоре и постигну сагласност, имаће и јасан услов, односно да БиХ добије прецизан термин почетка преговора са ЕУ.

- То ће бити додатни мотив за нас и да се онда можемо везати за обавезу коју је преузела Европска комисија - рекао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана