Пресуда Окружног суда у Бањалуци: Влада РС незаконито крила записнике са сједница

ГС
Foto: Влада РС

БАЊАЛУКА - Транспаренси интернешнел (ТИ) у БиХ добио је спор против Владе Републике Српске због одбијања да објави записнике са сједница на којима је утврђен Приједлог закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација РС.

Због спорног и нетранспарентног процеса доношења овог закона, за који је постојао изражен јавни интерес јер дубоко задире у основна људска права, ТИ БиХ је од Владе РС тражио записнике са сједница на којој је утврђен Приједлог поменутог закона.

"Генерални секретаријат Владе Републике Српске је тај захтјев одбио, тврдећи, између осталог, да објављивање тражених информација, односно записника са сједница Владе, није од јавног интереса", наводе у ТИ БиХ, преноси Српскаинфо.

Додају да се ТИ БиХ након тога обратио суду који је донио пресуду да је ускраћивање тражених информација незаконито, те да су у Влади неправилно примјењивали одредбе Закона о слободи приступа информацијама.

"У пресуди Окружног суда у Бањалуци се посебно указује на ускраћивање Уставом гарантованог права на жалбу те неспровођење теста јавног интереса приликом доношења одлуке", тврде у ТИ БиХ.

Подсјећају да је Влада Српске у потпуној тајности утврдила Приједлог Закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација и упутила га на усвајање у Народној Скупштини РС, а одлука о томе када и на који начин је Приједлог утврђен није била доступна јавности.

Тек након медијских упита из Владе су стигле информације да је поменути Приједлог утврђен на сједници одржаној 21. марта 2024., пред сам истек рока иако се у најављеном дневном реду нити информацији Владе након одржане сједнице усвајање овог Приједлога није наводило.

"Ова пресуда је само посљедњи у низу примјера незадовољавајућег степена транспарентности коју показују власти у Републици Српској што потврђују и истраживања која је радио ТИ БиХ по којима само 5 влада у БиХ редовно објављује одлуке док материјале са одржаних сједница не објављује нити једна од 14 влада у БиХ, усљед чега расте неповјерење у рад институција али и простор за злоупотребе процедура и доношење одлука које нису у јавном интересу", поручују из ТИ БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана