Преседан у законодавству: Држављанин Србије донира јетру Аднану из Мостара

ГС
Foto: Топ портал

На ванредној сједници Дома народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине једногласно је усвојен "Аднанов закон", односно Закон о трансплантацији органа и ткива у сврху лијечења по хитном поступку. За овај закон гласала су 54 делегата.

То значи да би Мостарцу Аднану Шемићу (22) јетра могла бити пресађена до краја ове седмице.

Против овог закона није био нико, а није било ни суздржаних. Ово је један од ријетких преседана, да се у законодавству овако брзо усвоје измјене и позитиван је примјер, који показује да се много може урадити за врло кратко вријеме, када постоји воља.

Како сазнаје Кликс, преостало је да се изврше консултације с љекарским тимовима из Турске или Хрватске. Из једне од ових држава ће доћи стручњаци у БиХ и обавити захтјевну операцију.

Шемићу је дијагностификована Вилсонова болест, због које му је неопходна трансплантација јетре. Стање му се нагло погоршало претходних дана те све теже хода.

С обзиром на то да нико из његове породице није компатибилан донор, јавио се човјек из Србије, који је крвном групом сто посто компатибилан.

Међутим, с обзиром на то да му донор није у крвном сродству, операција не може бити обављена у Турској те је услјед апела јавности дошло до иницијативе за измјену закона у БиХ, како би младић могао бити оперисан.

Јуче је Влада ФБиХ усвојила измјене Закона о трансплантацији органа и ткива и упутила их у парламентарну процедуру након чега су заказане хитне сједнице оба дома Парламента ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана