Преминуо Жарко Лаушевић

Танјуг
Преминуо Жарко Лаушевић

БЕОГРАД- Познати српски глумац Жарко Лаушевић преминуо је у 64. години послије кратке и тешке болести.

Датум и мјесто сахране биће накнадно саопштени, пренијели су београдски медији.

Каријера Жарка Лаушевића била је изузетна. Било да је играо главну или епизодну улогу, Лаушевићеви ликови редовно су улазили у антологије најбољих глумачких остварења.

Већ 1982. године, са 22 године, добио је прву филмску улогу и од тада је сваке сезоне имао неку филмску, телевизијску или позоришну премијеру.

Рођен је 19. јануара 1960. године на Цетињу. Дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду, а био је члан Југословенског драмског позоришта.

На филму је дебитовао 1982. године улогом у "Прогону":

Исте године остварио је значајне улоге у филмовима "Савамала" и "Директан пренос".

Велику славу доживио је играјући једну од главних улога у ТВ серији "Сиви дом" /1984/.

Играо је улоге у више од 20 телевизијских серија, међу којима су "Шмекер", "Свечана обавеза", "Догодило се на данашњи дан", "Официр с ружом", "Браћа по матери", "Бој на Косову", "Оригинал фалсификата", "Боље од бјекства", "Кажи зашто ме остави", "Нож".

Послије више од деценије паузе и живота у САД враћа се на велико платно улогом иконописца Саве у филму "Тајна нечисте крви".

Након тога, ниже улоге у филмовима "Смрдљива бајка" и "Сјенке над Балканом" гдје тумачи принца Ђорђа Карађорђевића.

ТВ публици представио се 2018. године маестралном улогом Аћима Катића и серији "Коријени".

Играо је и у филмовима "Државни службеник" /2019-2020/, "Име народа" /2020/, "Александар од Југославије" /2021/, "Калкански кругови" /2021/, "Време зла" /2021/, те "Хероји Халијарда" гдје тумачи Косту Јовића /2023/.

Добитник је бројних награда почев од "Златне арене" у Пули за најбољу мушку улогу у филму "Официр с ружом", 1987. године, "Цара Константина" у Нишу исте године, као и награде Град театар и "Зоран Радмиловић" за улогу Кањоша Мацедоновића /1989/, власник је Гран-прија "Наиса" /2016/ и "Златне антене" /2019/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана